Academiegebouw te zien in LEGiO-museum in Grootegast

Het Academiegebouw, nagemaakt met 70.000 legosteentjes, is vanwege het 410-jarige jubileum van de universiteit opnieuw naar Groningen gehaald. Het bouwwerk werd gemaakt door de 24-jarige oud-student Johannes Bey, die het meenam naar zijn woonplaats in Zuid-Duitsland.

Nu is het kunstwerk opgekocht door het LEGiO-museum in het Groningse dorp Grootegast en daar te bekijken. ‘Ik kan het bijna niet geloven dat een door mij gebouwd bouwwerk vanaf nu in een echt museum te vinden zal zijn’, zegt Bey.

Eerder maakte UKrant een video over de bouw van het legobouwwerk. 

Engels

Studenten: wij gaan door met pro-Palestijnse protesten

Studentenprotestorganisaties voor Palestina zullen niet stoppen met het voeren van actie totdat de Nederlandse universiteiten de banden met Israël verbreken. Dat schrijven drie studenten, naar eigen zeggen namens veertien protestorganisaties (waaronder die in Groningen), in een ingezonden brief in dagblad Trouw. De acties gaan door, aldus de schrijvers, 'totdat onze roep om rechtvaardigheid - het boycotten en desinvesteren van medeplichtige instellingen en bedrijven - gehoord wordt'.

Studentenbond veroordeelt ‘politiegeweld tegen studenten’

De Groninger Studentenbond (GSb) veroordeelt het 'politiegeweld dat gebruikt is tegen studenten' die woensdag demonstreerden voor het verbreken van de banden met Israël door de RUG. Tijdens een mars door de binnenstad drongen demonstranten een pand van de RUG aan de Oude Boteringestraat binnen, waarna volgens de GSb 'de politie hardhandig te werk ging'. Het politieoptreden was volgens voorzitter Ken Hesselink 'buitenproportioneel en intimiderend en droeg eraan bij dat de situatie escaleerde'.

RUG gedoogt roken op hoek Poststraat (naast de UB)

Op de hoek van het Broerplein en de Poststraat wordt roken gedoogd. ‘Wie nu voor de UB staat te roken, wordt gevraagd daar te gaan staan’, zegt woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven. Die plek is handig, omdat er een prullenbak staat.  De RUG is in gesprek met de gemeente om er een ‘officiële’ rookplek met asbak van te maken. Aangezien de RUG zelf roken niet mag faciliteren, moet zo’n plek net buiten het grondgebied van de uni vallen. Dit betekent ook dat de gemeente de asbak moet plaatsen. De universiteit kijkt ook voor andere campuslocaties naar dit soort gedoogplekken.

Debat: de rol van de uni bij geopolitieke conflicten

Wat kunnen en moeten universiteiten doen (of niet) bij oorlogen zoals in Oekraïne en Gaza? De een zegt dat een uni zich daar verre van moet houden, de ander wil een uitgesproken standpunt zien. Deze vraag staat centraal op een debatavond op donderdag 27 juni: De rol van universiteiten in geopolitieke conflicten. Er zijn vijf korte pitches en een discussie die onder leiding staat van Marc Pauly (onderzoeker en docent aan de Faculteit Wijsbegeerte). Het debat wordt gehouden in de Geertsemazaal in het Academiegebouw en is van 17.00 tot 19.00 uur.

Groningse studentenkoren succesvol op festival Schiermonnikoog

Het a-capellakoor van studentenmuziekvereniging Bragi, onder leiding van Rein de Vries, heeft afgelopen weekeinde de eerste prijs gewonnen tijdens het muziek- en zangfestival Schiermonnikoog. De tweede prijs ging eveneens naar een studentenkoor: Estrellas, onder leiding van Wilfred Reneman. De 65ste editie van het korenfestival op Schiermonnikoog werd zaterdag gehouden. Er deden twintig koren mee, waarvan de meeste afkomstig waren uit Noord-Nederland.

Sloop Nijenborgh 4 op schema

De verhuizing van onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering  uit Nijenborgh 4 naar de nieuwe Feringa Building ligt op schema. Dat betekent dat per 1 juli begonnen wordt met het slopen van de bouwdelen 5117 en 5118. Op die plek komt namelijk het tweede en laatste deel van de Feringa Building.   ‘Dat zal niet onmiddellijk zichtbaar zijn’, zegt portefeuillehouder middelen Esther Marije Klop. ‘Er wordt begonnen met het van binnenuit saneren.’ Nijenborgh 4 bevat namelijk veel asbesthoudende materialen.

RUG annuleerde vier evenementen tijdens Lustrumweek

De universiteit annuleerde vorige week vier Lustrumactiviteiten waar mensen een kaartje voor moesten kopen of zich voor op moesten geven. Volgens een woordvoerder is dat omdat minder dan 10 procent van de gehoopte aanmeldingen binnenkwam. Om welke evenementen het precies gaat, wil de universiteit niet zeggen. Ook weet ze nog niet wat voor gevolgen dit precies heeft voor de begroting van de al versoberde Lustrumweek. Het Lustrumfeest op vrijdag ging in ieder geval wel door. Daar waren 1035 van de 1900 kaarten verkocht. Uiteindelijk kwamen zo’n 750 mensen naar het Suikerunieterrein voor een feestje.

Kleinste stijging internationale studenten in bijna tien jaar

Het aantal internationale hbo- en universitaire studenten is dit studiejaar met 5 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar, meldt Nuffic, de organisatie voor internationalisering van het onderwijs. Dat is de laagste procentuele toename in bijna tien jaar. Opvallend is het sterk gestegen aantal inschrijvingen uit China (+23 procent). In totaal studeren er nu grofweg 128.000 internationale studenten aan een hbo- of wo-instelling, 16 procent van het totale aantal studenten. Bij de RUG zijn dit er 9429, oftewel 27,7 procent. Het is een marginale toename ten opzichte van vorig jaar (9422 studenten), terwijl het aantal nieuwe inschrijvingen juist daalde.

Gronings studententeam weer winnaar Batavierenrace

Het ACLO-studententeam van de RUG en Hanze heeft voor de derde keer op rij de Batavierenrace gewonnen, de grootste estafetteloop ter wereld. Het ACLO-team won de loop van de campus in Nijmegen naar die in Enschede met een tijd van 8 uur en 26 minuten. Dat was ruim voor de teams uit Wageningen (8 uur 56) en Eindhoven (9 uur 11).  De loop werd gehouden in de nacht van vrijdag op zaterdag over een oorspronkelijke afstand van 175 kilometer. Vanwege het slechte weer werden drie etappes afgelast, die niet werden meegenomen in het eindklassement.

Cao-onderhandelingen ‘positiever’, maar deadline in gevaar

De vakbonden en de universiteiten hebben in de vierde cao-onderhandeling nog geen resultaat geboekt. De vakbonden zeggen dat de gesprekken in ‘iets positievere sfeer’ verlopen, maar vrezen ook dat de deadline van eind juni niet wordt gehaald. Deze deadline is vorig jaar juist van eind maart naar eind juni verschoven, om ervoor te zorgen dat die niet steeds overschreden wordt Na het derde gesprek stellen de vakbonden dat de universiteiten zelf nauwelijks input hadden en dat de uni’s het grootste deel van de vakbondseisen onbespreekbaar vinden. De bonden zijn hoopvol dat er in de vijfde onderhandeling ‘echte resultaten’ komen. De bonden vragen onder meer om 4,3 procent loonsverhoging en 150 euro bovenop iedere salarisschaal. 

Ben Feringa Award voor Raffaela Carloni en Jonas Göbel

Onderzoeker Raffaela Carloni (science and engineering) en student Jonas Göbel (Letteren) hebben op 21 mei de Ben Feringa Impact Award 2024 gewonnen, een onderscheiding voor bijzondere prestaties op het gebied van kennisbenutting. Carloni won de prijs en een bedrag van 5000 euro voor het MyLeg-project, waarin een prothese voor boven de knie wordt ontwikkeld die zo veel mogelijk een gezond been moet nabootsen. Göbel heeft 2500 euro ter vrije besteding gekregen voor onderzoek om met locatiedata kaarten te maken, om bijvoorbeeld klimaatrisico’s in afgelegen en kwetsbare gebieden beter te begrijpen.

Casper Albers nieuwe decaan gedrags- en maatschappijwetenschappen

Casper Albers wordt de nieuwe decaan van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Albers (1975) is nu hoogleraar toegepaste statistiek en datavisualisatie aan diezelfde faculteit en onderzoeksdirecteur van het Heymans Instituut voor psychologisch onderzoek. Eerder was hij columnist voor UKrant. Hij is de opvolger van Kees Aarts (1959), die vertrekt als decaan maar nog wel aanblijft als hoogleraar politieke instituties en gedrag. De benoeming van Albers gaat per 1 augustus in.

Studentenpartijen tegen langstudeerboete van nieuw kabinet

Gemeentelijke studentenpartijen in het land, waaronder ook het Groningse Student & Stad, veroordelen in een gezamenlijke statement de voorgenomen langstudeerboete in het regeerakkoord van PVV, BBB, VVD en NSC. De partijen willen het collegegeld voor studenten die langer dan vijf jaar studeren verhogen met 3000 euro en dit geld in mindering brengen op de bekostiging van de universiteiten. ‘Dit beleid zien wij als onrechtvaardig en schadelijk voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs’, schrijven ze. ‘Dit voornemen zal een enorme extra last leggen op de schouders van studenten, die vaak al te maken hebben met uitdagingen zoals werk, gezinsverplichtingen en gezondheidsproblemen.’

Marja Pruis nieuwe gastschrijver van de RUG

Journalist, columnist en schrijver Marja Pruis (Amsterdam, 1959) is de nieuwe gastschrijver van de RUG. Ze zal onder meer workshops geven waarin vragen centraal staan als 'Kan literatuur ons nog steeds verrassen?' en 'In hoeverre bouwen we voort op tradities en hoe kunnen we telkens iets nieuws maken? Pruis studeerde Nederlands en algemene taalwetenschap aan de UvA. Voor De Groene Amsterdammer maakt ze sinds 2008 de boekenbijlage Dichters & Denkers. Ze schrijft literaire kritieken, essays, columns en boeken, waaronder De Nijhoffs en ik, Bloem en De vertrouweling.

Arbeidsinspectie: hoge werkdruk op universiteiten

70 procent van de werknemers aan Nederlandse universiteiten heeft meer dan incidenteel last van werkdruk. Ze werken gemiddeld zes uur langer per week dan in hun contract staat. Tegelijk hebben de universiteiten geen grip op de gewerkte uren. Dat staat in een rapport van de Arbeidsinspectie, die onderzoek deed bij veertien universiteiten. Ook ongewenst gedrag is een groot probleem. 54 procent van de werknemers heeft in de afgelopen twee jaar ongewenst gedrag ervaren en 69 procent ziet het bij collega’s. Het gaat dan over vooral over pesten en discriminatie. Genoemde oorzaken zijn de hiërarchische structuur van de universiteit en prestatiedruk.

Nieuwe grafsteen voor Nobelprijswinnaar Frits Zernike

De Groningse Nobelprijswinnaar voor de natuurkunde Frits Zernike heeft een nieuwe steen gekregen voor het graf dat hij deelt met zijn zus Elisabeth. De oude grafsteen was weggehaald in de jaren negentig en de naam van Elisabeth heeft er zelfs nooit opgestaan.  Elisabeth schreef meer dan dertig romans en dichtbundels en ontving in 1921 als eerste vrouw een literaire prijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Ze overleed ongehuwd en liet geen kinderen na, waarna ze werd bijgeplaatst in het graf van haar broer Frits.  Stichting voor funerair erfgoed Terebint nam het initiatief voor de nieuwe steen. Die is maandag 13 mei onthuld op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam.

Concerthuis (van Sibrandus Stratingh) wordt chemisch erfgoed

Het Concerthuis in de Poelestraat is door de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging bestempeld tot Nationaal Chemisch Erfgoed. Het café huisvest al sinds 1831 het Natuur- en Scheikundig Genootschap, dat werd opgericht door de Groningse scheikundige Sibrandus Stratingh (1785-1841) – bekend van de allereerste rijdende elektrische ‘auto’. Stratingh gaf talloze lezingen en demonstraties in het pand. Op 13 juni wordt een plaquette onthuld op de gevel. Ook is er dan een mini-symposium rond Stratingh en het belang van het Concerthuis voor de chemie. Eerder werden onder andere de Ovale Zaal in het Arnhemse Teylers Museum en het Grote Kantoor van DSM, voormalig Gist-Brocades, tot chemisch erfgoed verkozen.