Kenners
Actuele onderwerpen nader toegelicht door RUG-deskundigen
Pirate Bay
Mathieu Paapst
ICT-jurist en directeur van ICTRecht in Groningen
‘Er loopt in Nederland nog een aantal bodemprocedures, maar de rechter heeft gezegd dat in afwachting daarvan The Pirate Bay nu al moet worden geblokkeerd. Dat komt omdat die rechter net als ik de uitspraak van het Europees Hof van Justitie van vorig jaar heeft gelezen. Je kunt die uitspraak alleen maar zo interpreteren dat The Pirate Bay geblokkeerd moet worden, omdat er sprake is van auteursrechteninbreuk.
De afgelopen jaren is de discussie steeds geweest: Wie maakt nou die inbreuk? The Pirate Bay werd lang gezien als een tussenpartij, omdat ze niet zélf content beschikbaar stelt. Maar het Europees Hof heeft gezegd: The Pirate Bay speelt zo’n actieve rol bij het beschikbaar maken van de auteursrechtelijke content, dat zij daar op aangepakt mag worden.
In de praktijk hebben de echte veelplegers allang methodes om zo’n blokkering te omzeilen, zoals door middel van een VPN-verbinding. In een eerdere uitspraak hebben Nederlandse rechters daarom gezegd: als een blokkering in de praktijk geen zin heeft, dan hoeft die ook niet. Maar het Europees Hof vindt dat niet relevant voor de vraag of je The Pirate Bay moet blokkeren.’
Gertjan van den Hout
Doceert intellectueel eigendomsrecht en werkt bij NORD advocaten
‘De rechtbank Den Haag had in 2012 al gezegd dat de toegang tot The Pirate Bay door providers Ziggo en XS4all geblokkeerd moest worden. Maar volgens het Hof in Den Haag was die blokkade niet effectief en daarom werd die er weer afgehaald. Later heeft de Hoge Raad daar weer van gezegd: dat mag niet. Stichting Brein mag een stap-voor-stapbenadering hanteren: eerst de ene website via de rechter proberen te blokkeren en vervolgens, als dat lukt, andere websites.
Een tijdje terug hebben we ook het Britt Dekker-arrest gehad. Naaktfoto’s van Britt Dekker zouden in Playboy verschijnen, maar waren gelekt naar een fileserver in Australië. Daar had je een speciale link voor nodig die je via Google niet kon vinden. Maar degene die de foto’s op die fileserver had gezet, gaf een link aan GeenStijl. GeenStijl heeft die op haar website geplaatst en gezegd: iedereen kan hier de naaktfoto’s van Britt Dekker zien. De vraag was of dat wel mag.
We wisten al dat hyperlinken naar legale content is toegestaan, maar niet of dat ook geldt voor illegale content. Het Hof heeft toen geoordeeld dat een website als GeenStijl, die een winstoogmerk heeft, onrechtmatig handelt. Deze uitspraak en die van The Pirate Bay zitten in elkaars verlengde.’
Thijs Broekhuizen
Universitair hoofddocent E-Commerce en Innovation Adoption
‘Bij de eerdere blokkade van The Pirate Bay hebben Amsterdamse onderzoekers gekeken of die effect had. In het begin van die blokkade was er vanuit Nederland behoorlijk minder verkeer op The Pirate Bay, maar relatief snel was dat weer hersteld. Ook in Zweden is wetgeving ingevoerd die illegaliteit zwaar bestraft. In het begin zag je toen een schok, maar dat ebde langzaam weg.
Er is ook onderzoek geweest naar Game of Thrones. In Amerika werd die serie eerder getoond dan in Europa. De nieuwe afleveringen werden hier toen illegaal aangeboden. Door die geheimzinnigheid werd het succes uiteindelijk nog groter dan in Amerika. Er werd toen gezegd: piraterij helpt zelfs het succes van series. Maar ik denk: alleen bij een serie die heel gewild is, werkt zoiets.
In de jaren negentig was de winstgevendheid in de muziek sky high, ook omdat cd’s belachelijk duur waren. Daarna is die winst enorm gedaald. Dat is met iTunes en ook Spotify hersteld. De totale revenue is op hetzelfde niveau, het zijn alleen andere partijen die er percentages van pakken. Muziek is ook veel toegankelijker geworden. In mijn hele leven heb ik drie cd’s gekocht. Nu heb ik Spotify in een abonnement zitten. Je hebt niet eens door dat je betaalt.’