Het geld gaat vooral op aan de inzet van personeel, reiskosten en het inhuren van externe expertise. Twee jaar geleden besloot de universiteit om extra medewerkers in te huren vanwege de voorbereidingen voor de campus in China.
Toen werden de kosten nog geschat op zo’n 500.000 euro per jaar. Maar dat bleek veel te weinig. In 2015 liepen de kosten op tot 756.000 euro. Een jaar later was dat 859.000 euro, zo blijkt uit het onlangs gepubliceerde bestuursverslag van de RUG. Voor 2017 zijn de kosten tot september begroot op 7 ton, zo liet universiteitsbestuurder Jan de Jeu voor de zomer weten. In totaal komt dat neer op 2.315.000 euro.
Waarom de voorbereidingskosten zo zijn opgelopen, wordt in het bestuursverslag niet uitgelegd. Woordvoerders van de RUG waren nog niet bereikbaar voor commentaar.
De voorbereidingen worden betaald uit private middelen; inkomsten uit bijvoorbeeld contactonderwijs en –onderzoek. In 2016 was het geld volgens het bestuursverslag afkomstig van een schenking van de stichting AOG en dividenduitkering van UOCG Market. AOG is een commerciële poot van de RUG en biedt opleidingen aan aan bestuurders en bedrijven. Hetzelfde geldt voor UOCG, dat studenteninformatiesysteem Progress verkoopt aan onderwijsinstellingen.
Haast
Deze zomer hebben de faculteitsraden van Ruimtelijke Wetenschappen en Science and Engineering groen licht gegeven voor de studies die vanaf najaar 2018 in Yantai worden gegeven. Eind deze maand worden de plannen voor de campus ter instemming voorgelegd aan de personeelsleden en studenten in de universiteitsraad.
Het universiteitsbestuur wil al instemming hebben van de raden, voordat in september de Tweede Kamer de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) bespreekt die de wettelijke uitvoering van de buitenlandse campus regelt.
De RUG heeft haast, omdat het de voorbereidingskosten, die nu nog voor eigen rekening zijn, niet verder op wil laten lopen. Nadat de University of Groningen Yantai (UGY) is opgericht, worden de werkzaamheden door de instelling in China vergoed. UGY betaalt de RUG dan maandelijks voor alle directe en indirecte inspanningen die in Groningen én in China worden verricht.