Dat zei RUG-voorzitter Sibrand Poppema donderdag tijdens de vergadering van de universiteitsraad. Volgens de universiteitsbestuurder is extra toezicht het logische gevolg als verenigingen zich ‘aan de norm onttrekken’.
De RUG heeft samen met de Hanzehogeschool een gedragscode voor de introductietijden opgesteld en die deze maand naar de studentenverenigingen gestuurd. Verenigingen die de code tekenen, beloven een veilige en vertrouwde omgeving voor studenten te creëren, geweld, intimidatie en discriminatie af te wijzen, en incidenten te melden bij de universiteit. Het ondertekenen van de code is echter niet verplicht.
Poppema heeft nog geen signalen ontvangen dat verenigingen de code niet zouden willen ondertekenen. ‘Als dat zo is, moeten we nadenken over welke consequenties daaraan zitten’, zei hij.
Vernedering
De code maakt onder meer een eind aan de zwijgplicht die sommige verenigingen hun aspirant-leden opleggen over de inhoud van de introductie. Ook is fysiek of geestelijk geweld verboden, en moeten verenigingsbesturen verplicht aangifte doen bij de politie als daar aanleiding voor is. Ook het universiteitsbestuur kan bij incidenten aangifte of melding bij de politie doen.
‘Wat ik niet wil, zijn dingen als vernedering. Dat beschouw ik als de essentie van de ontgroeningen’, zei Poppema donderdag tegen de raad. ‘Dat wil ik absoluut niet zien, en dat gaan we ook niet meer toelaten. Klachten daarover zullen onmiddellijke gevolgen hebben.’
Handtekening
De Personeelsfractie vraagt zich af of de gedragscode iets zal opleveren. ‘Ik heb daar mijn twijfels bij’, zei fractievoorzitter Bart Beijer. Eerdere regels hebben ook weinig effect gehad, zegt hij. ‘Waarom zou het nu wel helpen?’
Beijer vraagt zich onder meer af of de vertrouwenspersonen, die de verenigingen volgens de code moeten instellen, zullen helpen. Zijn fractie ziet meer in een externe vertrouwenspersoon, waar studenten en ouders met klachten zich kunnen melden.
‘Ik ga niet beweren dat het hiermee helemaal goed gaat’, reageerde Poppema. ‘Maar door elk jaar opnieuw deze code te laten tekenen en elke drie jaar een accreditatie te doen, hebben we minder kans dat het met de loop der jaren weer afglijdt.’
De RUG-bestuurder denkt dat de code wel effect zal hebben, omdat de bestuursleden hun handtekening moeten zetten en aansprakelijk zijn. ‘Maar wij gaan de verenigingen niet veranderen. We kunnen alleen regels vaststellen. Die interne verandering moeten ze echt zelf gaan doen’, zei hij.
Vindicat
Naar verwachting verschijnt deze maand het rapport van de accreditatiecommissie die de cultuur bij studentenvereniging Vindicat onder de loep heeft genomen. Wanneer dat rapport komt, weet Poppema niet. ‘Normen en waarden, daar gaat het om bij accreditatie. Dat valt niet mee. Ik hoop er volgende week wel iets over te kunnen zeggen, maar weet het niet zeker’, zei hij.