Langstudeerboete lijkt er echt te komen: Eerste Kamer stemt tegen afschaffing

Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft een motie tegengehouden om de langstudeerboete af te schaffen. Daarmee lijkt de boete van 3000 euro er per collegejaar 2026/2027 echt te komen.

Hoewel veel senatoren in de Eerste Kamer moeite hebben met de stevige bezuinigingen op het hoger onderwijs, is er geen meerderheid om de langstudeerboete af te schaffen.

Dinsdag werd een motie voor het afschaffen tegengehouden met 45 tegen 30 stemmen. Behalve de coalitiepartijen stemden ook JA21, CDA, ChristenUnie en 50+ tegen het afschaffen.

De langstudeerboete geldt voor studenten die langer dan een jaar uitlopen. Vanaf dat moment betalen zij 3000 euro extra collegegeld per jaar, bovenop het landelijk vastgestelde tarief. Op dit moment lukt het ongeveer drie op de vier studenten aan universiteiten om hun bachelordiploma met minder dan een jaar studievertraging te halen. 

‘Financiële prikkel’

Aangezien de overheid meebetaalt aan studies, kost dat het kabinet ieder jaar dat een student uitloopt ook meer geld. Het kabinet hoopt dat deze ‘financiële prikkel’ studenten helpt om sneller af te studeren.

Volgens studenten zorgt de langstudeerboete alleen maar voor extra stress. ‘Studenten lopen niet uit omdat ze lui zijn, maar omdat ze niet anders kunnen’, zegt Jitske Wielers, voorzitter van de Groningse Studentenbond (GSb).

Hoogste percentage

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) werkt 88 procent van de Nederlandse studenten gemiddeld vijftien uur per week naast de studie. Dat is het hoogste percentage van Europa, aldus de LSVb. ‘Zonder te werken kom je niet meer rond’, zegt Wielers.

De LSVb houdt op 18 oktober een landelijk protest in Den Haag tegen de langstudeerboete. De Groninger Studentenbond is dan ook van de partij. De studentenbonden hopen dat de boete dan alsnog van tafel gaat. 

Lees ook:

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties