In de kantine van de Bernoulliborg eet je nu alleen nog maar vegetarisch

Volledig vegetarisch, met herbruikbaar servies en zo min mogelijk verpakkingsmateriaal: de kantine in de Bernoulliborg is een stuk duurzamer geworden. Uitbater Muzzica serveert zelfs vegan uitsmijters.

De kantine heeft in de zomervakantie een kleine make-over gehad. Cateraar Beijk is nog wel eigenaar van de eetplek op de begane grond, maar laat het eten voortaan over aan Muzzica. Dat bedrijf verzorgt ook het eten in een gedeelte van het Foodcourt op de Zernike Campus.

Uit een enquête onder bijna zeshonderd respondenten bleek dat er veel vraag was naar een dergelijke kantine, zegt Nils Elzinga. Hij is coördinator van het Green Office van de RUG en klopte bij Beijk aan met het idee om de kantine in de Bernoulliborg te verduurzamen.

Het aanbod van voedsel in de oude kantine scoorde namelijk laag. ‘Mensen wilden meer plantaardige opties, en ook meer verse opties’, zegt Elzinga. ‘En ze waren bereid meer te betalen voor een warme maaltijd.’

Veel vegan 

Die plantaardige opties zijn er gekomen: de kantine is honderd procent vegetarisch en voor de helft vegan. De prijzen liggen lager dan in het Foodcourt, zegt Elzinga. Een compleet ontbijt is te halen voor zo’n 4 euro tot 6,50. Belegde broodjes variëren van 3 euro voor een pistolet tot 5 euro voor broodje gezond met vegetarische ham en kaas en 6 euro voor een panini. In het Foodcourt zijn de broodjes zeker 6 euro.

Ook een warme maaltijd halen kan: in de nieuwe kantine is bijvoorbeeld een verse lasagne of nasi te halen voor zo’n 7 euro (Foodcourt: lasagne voor 9 euro). Daarnaast valt er goed te snacken: op het menu, dat wekelijks wisselt, staat onder andere friet van zoete aardappel, uienringen en plantaardige bitterballen.

Herbruikbare borden

Het vegetarische aanbod is niet de enige duurzame stap die Muzzica in de nieuwe kantine maakt. Zo gebruikt de cateraar ook zo min mogelijk verpakkingsmateriaal voor bijvoorbeeld de smoothies en de broodjes. 

Daarnaast komen de herbruikbare porseleinen borden en het metalen bestek terug. ‘We gaan wel maatregelen nemen zodat mensen het servies niet meenemen naar huis’, zegt Elzinga. ‘Het plaatsen van pijlen die naar het afwasstation wijzen, bijvoorbeeld.’

Pilot

De duurzame kantine is vooralsnog een pilot. ‘We willen weten wat de reactie is van het publiek’, zegt Elzinga. ‘Ook het menu kan dus nog veranderen.’ Via een QR-code op de tafel kunnen mensen hun mening achterlaten. 

Een universiteitsbrede groep bestaande uit hoogleraar John Hoeks (communicatie- en informatiewetenschappen) en onderzoekers João Graça en Irene Maltagliati houdt de pilot in de gaten. Zij nemen interviews af met studenten en medewerkers over de kantine.

Of de pilot wordt uitgerold naar andere RUG-kantines hangt dan af van het succes en de bereidheid van de RUG en Beijk om verder mee te werken. ‘Maar mijn hoop is dat dit wel gaat gebeuren’, zegt Elzinga.

PhD-student chemische technologie Ana Luiza Slama is in elk geval tevreden. ‘Ik ben blij dat deze kantine meer broodopties heeft dan het Foodcourt’. Ze neemt meestal eten mee van huis, maar kwam daar soms. De nieuwe kantine is een stukje minder ver lopen vanuit de Nijenborgh. ‘Als ik laat ben, kan ik nu zelfs hier ontbijt halen’, lacht ze.

Engels

26 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

26 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties