Tips voor eerstejaars: koop niet alles bij Ikea

Om de overgang naar een nieuw leven in een nieuwe stad wat soepeler te laten verlopen, delen de student-redacteuren van UKrant de komende drie weken hun belangrijkste tips. Vandaag: koop niet alles bij Ikea.

Toen ik twee jaar geleden naar Groningen kwam, verhuisde ik naar een studentenhuis vlakbij de Ikea. Dat leek aanvankelijk een zegen, en iedereen maakte er volop gebruik van: we kochten er nieuwe vloerkleden, kamerplanten, potten en pannen, knuffels en kussentjes.

Maar aan het einde van het jaar veranderde die zegen in een vloek. Veel van de potten, pannen en kussens belandden in de container, in plaats van benut te worden in een nieuw huis. Want die nieuwe huizen waren al volgepropt met generaties spullen die eerdere bewoners hadden gekocht en achtergelaten.

Ik wou dat we hadden beseft dat je niet alles hoeft te kopen, en dat je zeker niet alles nieuw hoeft te kopen. Voor tweedehands spullen die voor weinig of zelfs gratis van de hand worden gedaan kun je op Marktplaats kijken, naar kringloopwinkels gaan – bijvoorbeeld die van Mamamini – of de Facebookgroep ‘Free your stuff Groningen’ doorzoeken.

Bedenk al voordat je uit huis gaat wat je nodig hebt. Je kunt in de keukenkastjes van je ouders graven naar keukengerei waar zij misschien wel vanaf willen. En als je eenmaal in Groningen bent, onderzoek dan eens al die goedkopere en milieuvriendelijkere manieren om aan spullen te komen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 29 augustus 2023.

Engels

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties