Energiekosten vreten reserves op bij Faculty of Science and Engineering

Als de energiekosten zo hoog blijven als nu het geval is, dan is grootverbruiker Faculty of Science and Engineering in 2026 door haar reserves heen. Die reserves staan nu nog op ongeveer vijftig miljoen euro. 

Dat blijkt uit de meerjarenbegroting die onlangs werd besproken in de faculteitsraad. Als de recente prijsverhogingen voor gas en elektriciteit uit de voorspellingen worden gehaald, is er weinig aan de hand. Dan behoudt  de faculteit een ‘gezonde reserve’ van 40 miljoen in 2026. 

Het faculteitsbestuur is bezorgd, al stelt het dat het geen zin heeft om nu al te reageren op de voorspellingen. ‘Het is te vroeg om te weten hoe de energieprijzen en de inflatie zich in de komende jaren zullen ontwikkelen’, schrijft het. 

30 procent

Ondertussen wil FSE het energieverbruik binnen drie jaar met 30 procent terugbrengen. Dat gebeurt door middel van universiteitsbrede maatregelen, zoals het werken met comforttijden en het verminderen van openingstijden van gebouwen. Maar ook zet de faculteit in op ‘eigen’ acties.

Het komt dan ook goed uit dat de faculteit al voor de energiecrisis duurzaamheidswerkgroep FSE is going Green had opgezet, om te vergroenen en energie te besparen. ‘Dat krijgt nu natuurlijk een extra boost’, zegt portefeuillehouder middelen Esther Marije Klop.

Extra meters

Er komen straks extra meters in de gebouwen om het energiegebruik per vleugel, gang of zelfs per lab bij te houden. ‘Op die manier kunnen we veel gedetailleerder uitzoeken waar winst te behalen valt’, denkt Klop. Ook wil ze inzichtelijk maken welke apparatuur de meeste energie verbruikt. ‘Dan kun je het gebruik daarvan misschien zorgvuldiger plannen. Wat niet kan, dat kan niet natuurlijk. Maar als het wel kan, dan is dat mooi.’

Medewerkers in de laboratoria krijgen het verzoek om vriezers niet op -80 maar op -70 graden te zetten. Het onderzoekscentrum Stratingh Institute for Chemistry en het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES) beginnen aan een pilot om hun laboratoria te vergroenen en de faculteit wil een ‘isolatiedag’ organiseren waarbij medewerkers de ramen beplakken met isolerende folie en reflecterend folie achter de radiatoren plakken. 

Twee weken sluiten?

Ook onderzoekt de faculteit of ze rond kerst en nieuwjaar niet twee dagen, maar twee weken kan sluiten. ‘Maar dat is lastig. Je moet rekening houden met apparatuur die je niet zomaar kunt laten afkoelen of opwarmen. Ook blijft ventilatie belangrijk voor de veiligheid.’

Tot slot worden de medewerkers die na ingebruikname van de Feringa Building achterblijven in energieslurper Nijenborgh 4 zoveel mogelijk geclusterd gehuisvest, zodat niet alle vleugels open hoeven blijven. ‘Want in Nijenborgh lekt de energie aan alle kanten naar buiten.’

Lees ook:

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties