Studentenvoetbalvereniging GSAVV Forward verliest haar bestuursbeurs. Een van de redenen is dat de vereniging actief vrouwen zou weren. De vereniging kan nog wel in beroep tegen het besluit.
Dat bleek donderdag tijdens de vergadering van de universiteitsraad (u-raad) met het college van bestuur (cvb). Het adviesrapport van CUOS, de organisatie die het cvb adviseert over de toekenning van de beurzen, werd unaniem door de u-raad aangenomen.
In dat rapport adviseerde CUOS om onder meer voetbalvereniging Forward, dat nog twintig maanden bestuursbeurs had staan, die niet meer te geven. Niet alleen vanwege de door het CUOS geconstateerde uitsluiting van vrouwen, maar ook omdat ze onvoldoende activiteiten zouden hebben georganiseerd.
Rechttrekken
‘Ik zou nog iets recht willen trekken uit de commissievergadering van vorige week’, begon student-assessor Adnan El Kharbotly het gesprek donderdag. ‘In de commissie hebben we gezegd dat het punt van de vrouwen in de statuten van de vereniging stond, maar dat stond niet in de statuten.’
Wel stond het volgens El Kharbotly in de stukken die Forward aan het CUOS had gestuurd. Ook stelde hij dat het CUOS geen contact met Forward had opgenomen om dit punt verder te bespreken, wat het CUOS wel had gedaan bij een andere vereniging die de beurs dreigde te verliezen.
Volgens studentenpartij SOG heeft het CUOS ‘zorgvuldige afwegingen’ gemaakt, zei SOG-fractielid Onno de Wal tijdens de raadsvergadering. ‘Over het algemeen staat de SOG positief tegenover het stuk’. Wel had hij nog een paar opmerkingen over de beurs van de voetbalvereniging.
Bezwaar
‘Ik had de voorzitter aan de telefoon en die was teleurgesteld over de discussie in de raad’, zei De Wal. ‘Wat er in de stukken staat die aan het CUOS zijn gestuurd, weet ik natuurlijk niet, maar hij zei dat het niet hun beleid was om vrouwen uit te sluiten.’ Ook over het gebrek aan voldoende activiteiten had De Wal een opmerking: ‘Volgens de voorzitter van Forward heeft het CUOS hierbij heel veel sociale activiteiten niet meegerekend.’
Hoewel de partij uiteindelijk met het stuk instemde, snapte De Wal het dan ook als Forward het er niet bij wil laten zitten. ‘Als hier niet goed is gehandeld, dan zou ik ze aanraden om in bezwaar te gaan tegen de besluiten van CUOS en dan zal daaruit blijken wie er gelijk heeft.’