LSVb: Kamernood blijft issue, maar toch doet Groningen het nog niet zo slecht

Kamernood, tenten, noodopvang, bezettingen, protesten. Groningen staat niet bekend als een studentenstad waar je makkelijk aan een dak boven je hoofd komt. En toch doet de gemeente het vergeleken met andere steden helemaal niet zo slecht.

Dat concludeert de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in de vierde editie van De Beste Studentenkamerstad. De bond reikt de prijs jaarlijks uit aan de stad die zich het meest inzet voor studentenhuisvesting.

Zij onderzocht het vestigingsklimaat voor studenten in twaalf studentensteden op vier onderdelen: de particuliere woningmarkt, de corporatiesector, informatievoorziening rondom huren en de aanwezigheid van een huurteam.

Derde plek

Groningen komt daarin uit op een (met Nijmegen gedeelde) derde plek, na Wageningen (op nummer 1) en Eindhoven en Utrecht (beide op plaats 2). En dat terwijl, zoals de LSVb opmerkt, Groningen al jaren ‘in een lastig parket zit’ wat betreft studentenhuisvesting.

Wageningen blonk dit jaar volgens de LSVb uit, onder meer door de ‘woongarantie’: de gemeente garandeert dat alle studenten voor 1 mei woonruimte hebben gevonden.

Tekort

Groot minpunt in Groningen is en blijft het gebrek aan kamers. Dat tekort wordt volgens de LSVb nog eens versterkt door maatregelen van de gemeente, zoals het tegengaan van het ‘verkameren’ van woningen en dat wijken ‘op slot’ gaan; studenten worden geweerd uit wijken als de balans daar zoek raakt.

Groningen heeft aan de andere kant wel het voordeel dat een studentenkamer relatief goedkoop is. De gemiddelde kamerprijs in de stad is 395 euro, terwijl die in Amsterdam het hoogst is (520 euro).

Huurteam

De gemeente scoort ook punten door de oprichting van een huurteam (gratis voor wie daar een beroep op doet) en samenwerking met andere (commerciële) partijen, corporaties en onderwijsinstellingen (RUG en Hanze). Pluspunt is verder de informatievoorziening over huisvesting met een aparte website, concluderen de onderzoekers.

Na de derde plaats van Groningen volgen Amsterdam, Enschede, Maastricht, Den Haag en Leiden. Delft en Rotterdam komen als slechtste uit de bus.

Lees ook:

Engels

1 COMMENT

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties