Het is bijna kerst en 115 studenten zitten nog steeds in de noodopvang

Noodopvanglocatie Martinihouse aan de Donderslaan zit tien dagen voor de beoogde sluiting nog zo goed als vol. Een private partij neemt het gebouw vanaf kerst over voor kamerverhuur aan studenten.

Van de in totaal 125 bedden zijn er 115 bezet, zegt gemeentewoordvoerder Manon Hoiting. De noodopvang van de gemeente loopt op donderdag 23 december af. Daarmee is de noodopvang dit jaar bijna twee maanden langer opengebleven dan eerdere jaren.

Hoeveel studenten er nog steeds op zoek zijn naar een permanent onderkomen is niet precies duidelijk. SSH, de woningcorporatie die de kamers tot 23 december verhuurt, heeft begin december wel een enquête onder de bewoners uitgezet, maar niet iedereen reageerde.

‘We hebben er 126 verstuurd en 78 reacties ontvangen’, zegt SSH-woordvoerder Madelon van Gameren. ‘Daarvan zeiden vijftig studenten dat ze nog geen nieuwe kamer hadden gevonden.’

Nieuwe verhuurder

Volgens Hoiting wordt de verhuur van Martinihouse na kerst niet meer gedaan door SSH. ‘DJB Vastgoed neemt het over. De studenten die zich daar nu bevinden worden in de gelegenheid gesteld om een kamer te huren. De nieuwe verhuurder biedt alle bewoners die willen blijven een nieuw contract aan.’

Wat voor soort contract dat precies zal zijn – bijvoorbeeld het omstreden shortstaycontract of een contract voor onbepaalde tijd – en hoeveel een kamer bij de nieuwe verhuurder gaat kosten, is onbekend. Verzoek van UKrant aan DJB Vastgoed om meer informatie haalde weinig uit; de nieuwe verhuurder liet weten druk te zijn met de voorbereidingen en geen tijd te hebben om erover te spreken.

Piek voorbij

Volgens Marinus Jongman, woordvoerder van Shelter Our Students (SOS), lijkt de acute nood voor studenten al even voorbij te zijn. ‘SOS is een tijd geleden gestopt, omdat de piek voorbij was’, zegt hij. ‘We kregen geen berichten meer van mensen die niets konden vinden. Wel van mensen die zeiden dat het moeilijk was, maar geen berichten waaruit bleek dat er zulke acute nood was dat wij nodig waren.’

SOS, een combinatie van verschillende studentenorganisatie, zette in augustus een couchsurfingactie op om dakloze studenten op te vangen. Ze ontvingen vele honderden verzoeken van voornamelijk internationale studenten die moeilijk of niet aan een kamer konden komen. Daarvan koppelden ze er zo’n 250 aan een gastheer of -vrouw met een tijdelijke slaapbank of extra kamer. 

Na de bezetting van het Academiegebouw kreeg SOS meer ondersteuning van de gemeente. Die hielp hen met het bellen van alle aangemelde studenten om te inventariseren wie er nog hulp nodig had en wie al een kamer had gevonden.

Engels

1 COMMENT

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties