Drama voor Delft, wagen koploper brandt uit
TopDutch vierde bij World Solar Race in Australië (UPDATE)
Het was voor het eerst dat een team uit Groningen meedeed. TopDutch eindigde 2 uur en 38 minuten na de nummer één met een gemiddelde van 78,4 kilometer per uur. Het Groningse team legde in totaal 3020 kilometer af.
Winnaar is het Belgische Agoria Solar Team van de KU Leuven met de wagen BluePoint. De Japanse Tokai University pakte de tweede plaats, de derde is voor het team van de University of Michigan
De vierde eindnotering (er waren 26 deelnemers) voor een debutant is ‘geweldig’, twitterde de RUG donderdagochtend. Nederland was sterk vertegenwoordigd in de hoofdklasse van de tweejaarlijkse World Solar Race. Maar alleen Groningen haalde finish.
Windvlaag
Eerder deze week zwiepte de zonneauto van Twente van de weg door een windvlaag. De auto raakte daarbij zo zwaar beschadigd dat verder rijden geen zin had.
Donderdag, op de laatste dag en met nog slechts 250 kilometer te gaan, voltrok zich een drama met de wagen van TU Delft. Het Vattenfall Solar Team was koploper en stevende af op de achtste eindoverwinning toen de zonneauto vlam vatte en voor de ogen van het Delftse team in de Australische outback volledig uitbrandde.
Van de zonnewagen is niets dan een hoopje as over. De verslagenheid in het team is groot en teamleden vielen huilend in elkaars armen. Zij kwamen in de finishstad Adelaide lopend over de eindstreep met het geredde nummerbord in hun handen.
Bizarre race
‘Het was een bizarre race,’ zegt RUG-student Friso Resink van TopDutch. ‘Het is een beetje gek zo, maar ik ben ook trots op onze vierde plek als nieuwkomer.’
Groningen begon afgelopen zondag als eerste aan de start aan de noordkant van Australië, omdat ze de kwalificatierace won. Maar meteen de eerste dag werd TopDutch al ingehaald door de ervaren teams van Twente en Delft.
De dag daarna gingen nog eens drie teams voorbij, terwijl Green Lightning – de Groningse zonneauto – last had van de hitte en moest afkoelen. En toen moest dag drie nog komen.
Extreem harde wind
‘Het waaide extreem hard’, zegt Friso. De zijwind blies de auto’s van Twente en Aken zelfs van de weg. Einde race voor hen. ‘Maar wij hadden er niet zo’n last van’, zegt Friso. ‘Van onze auto kan het dek draaien en dat gaf de auto zelfs een voorwaartse stuwing.’
Tijdens het kamperen had het team misschien wel meer last van de wind, of zeg maar zandstorm. ‘We stonden op een open stuk woestijn. De tenten waaiden bijna weg.’
Vlak voor de finish viel ook Delft uit, de nummer één in het klassement. De auto raakte oververhit en brandde compleet uit. ‘Geen idee hoe dat kon gebeuren. Onze auto valt uit als hij te heet wordt,’ zegt Friso.
Hij is blij, moe en trots. ‘Ik ben nu zeiknat. Ik stap net uit een fontein waar we met z’n allen in stonden.’