Geen kamer? Geen paniek! Hier is het noodplan van dit jaar

Studenten zonder eigen kamer die noodgedwongen in tenten bivakkeren? Een nieuw noodplan moet dat dit jaar voorkomen. Waar kun je heen wanneer je als (internationale) student nog geen kamer hebt?
Door Edward Szekeres / Vertaling Saskia Jonker

Studenten die in Groningen aangekomen zijn zonder vooraf geboekte accommodatie, kunnen nu een kamer huren in de Esdoornflat in het noorden van de stad. De 120 privekamers met gedeelde faciliteiten kunnen voor een of twee maanden gehuurd worden, tot uiterlijk 9 september of 9 oktober. De kamers kosten 372 euro per maand, of 12 euro per nacht.

‘De deadline van 9 oktober kan niet verlengd worden, omdat het complex kort daarna gerenoveerd wordt’, zegt Lisette van de Stichting Studenten Huisvesting (SSH), die haar achternaam liever niet geeft. De SSH beheert het gebouw samen met woningbouwvereniging Lefier.

De vaste einddatum moet ook als stok achter de deur dienen, zegt Lisette’s collega Monique. ‘Op deze manier weten studenten dat ze een permanent onderkomen moeten zoeken voor hun contract verloopt.’

Geen online reserveringen

Studenten die interesse hebben in een kamer moeten naar het kantoor naast de Esdoornflat gaan, want online reserveren is niet mogelijk. ‘Deze accommodatie is specifiek bedoeld voor mensen die al in Groningen zijn en moeite hebben om een kamer te vinden’, legt Monique uit. Als studenten hun kamer online konden reserveren, zegt ze, zou de flat vrijwel meteen zijn volgeboekt, terwijl hij bedoeld is als noodvoorziening.

Op maandagmiddag waren er pas negen kamers geboekt, allemaal door eerstejaars internationale studenten. Maar de meer dan honderd resterende kamers zullen waarschijnlijk gauw weg zijn. ‘We verwachten dat dat het aantal boekingen snel zal stijgen tegen het einde van de week, als de KEI-week voorbij is’, waarschuwt Lisette.

Deze accommodatie is opgezet naar aanleiding van het convenant studenten- en jongerenhuisvesting dat de RUG, Hanzehogeschool, de gemeente, woningcorporaties en studentenbond hebben getekend. Hierin spreken de partijen af om samen te werken om het huisvestingsprobleem voor studenten op te lossen. Het convenant werd opgesteld na de kamercrisis van 2018, toen studenten noodgedwongen moesten verblijven in leegstaande schoolgebouwen en tijdelijke tentenkampen.

Andere opties

De Esdoornflat is onderdeel van een reeks noodaccommodaties die bedoeld zijn om de piek van inkomende studenten op te vangen aan het begin van het academisch jaar. Als de Esdoornflat eenmaal is volgeboekt, komen er tachtig extra bedden beschikbaar in The Village, een complex van containerflats aan de Peizerweg met sportzaal en restaurant. Als beide locaties vol zijn, komen er honderd extra bedden vrij in een voormalige school aan de Metaallaan.

De gemeente verwacht ongeveer 4500 nieuwe internationale studenten in Groningen dit jaar. De RUG schat op dit moment dat er meer dan 3000 nieuwkomers zijn, 250 meer dan vorig jaar. De Hanzehogeschool verwacht in totaal 1200 nieuwe internationals. In een persbericht wijst de gemeente erop dat dit slechts voorlopige aantallen zijn, omdat veel EU-studenten zich tot 1 september kunnen aanmelden voor hoger onderwijs. Definitieve aantallen worden op 1 oktober bekendgemaakt.

Vorig jaar werden er 415 extra kamers beschikbaar gesteld op de locaties aan de Suikerlaan en Vondellaan. Dit was niet genoeg om een kamercrisis te voorkomen. Daarom worden er nu 943 nieuwe kamers gecreëerd op diverse locaties in de stad, als structurele aanvulling op het kameraanbod voor jonge mensen en studenten. Deze worden niet specifiek toegewezen aan buitenlandse studenten, maar ze moeten wel zorgen voor meer beweging in de huizenmarkt en zo kamers vrijmaken voor internationals.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties