‘Gelovige studenten mijden UB’

De RUG heeft te weinig bidruimtes, zeggen studenten in de International Student Barometer (ISB). Gelovige studenten zouden de UB zelfs mijden, omdat er geen gebedskamertjes zijn.
Door Emma van der Zalm

In de nieuwe ISB waarderen buitenlandse studenten de beschikbaarheid van bidruimtes aan de RUG met een 2,92. Die beoordeling is wel eens lager geweest, maar toch is het geen reden tot juichen: de RUG scoort nog steeds onder het internationale gemiddelde (3,09).
Vooral de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (2,83) maakt een slechte beurt.
Elke faculteit aan de RUG kan zelf beslissen of ze wel of geen bidruimte aanbiedt. In zeven van de elf faculteiten is er wel een te vinden, al gaat het dan vaak om zogeheten ‘stilteruimtes’. Maar in de UB heb je pech. En dat levert vervelende situaties op, vertelt geneeskundestudent Abu Qaswara: ‘In de UB bid ik vaak tussen de boekenkasten. Soms zien mensen mij aparte bewegingen maken. Dat is ongemakkelijk.’

Verboden

Lezan Kader mag dan mondzorgkunde studeren aan de Hanzehogeschool, maar vertelt dat ze tot vorig jaar altijd in de gang op de eerste verdieping van de UB ging bidden. Vanaf oktober mocht dit echter niet meer van de bibliotheek: de hal moest vrij blijven omdat die diende als nooduitgang. Ook geneeskundestudente Jehan Alhelali zou graag zien dat er in de UB een bidruimte verschijnt. ‘Het hoeft geen grote ruimte te zijn, een kamertje is al genoeg’, zegt ze.

‘We moedigen mensen aan om zelf een plek op te zoeken’

Maar ook na de renovatievan de UB zal daar geen gebedsruimte te vinden zijn. UB-directrice Marjolein Nieboer legt uit dat de renovatie zal voorzien in ‘meer studieplaatsen, meer licht, beter geluidsmanagement en een duurzamer gebouw’. Maar een bidkamertje behoort niet tot de plannen.

‘Een open universiteit’

Volgens RUG-woordvoerder Gernant Deekens ziet de universiteit geen reden om voor gebedsruimtes te zorgen. ‘De RUG is een open universiteit en niet verbonden aan een bepaalde religie. We moedigen mensen aan om zelf een plek op te zoeken en dat is dan prima’, aldus Deekens.

Dat er in de UB geen ruimte is om te bidden, leidt er volgens Alhelali toe dat veel gelovige studenten de bieb mijden wanneer ze de hele dag moeten studeren. Volgens de geneeskundestudente wijken ze vooral uit naar de riante stilteruimte in de fietsenkelder van de medische faculteit. Dat doet ze zelf ook, zegt ze.

De kamer in de medische faculteit wordt gewaardeerd, vertelt Remko Bezema, hoofd onderwijsinstituut UMCG. Toch vindt hij het goed dat elke faculteit zelf moet beslissen of ze wel of geen gebedsruimte aanbiedt. Die keuze is namelijk erg afhankelijk van de studentpopulatie en het studieprogramma, aldus Bezema.

Service

Dankzij een uitwisselingsverband met Saoedi-Arabië lopen er bij de medische faculteit veel studenten uit dat land rond. Veel van deze studenten maken gebruik van de flinke gebedsruimte. Maar de aanwezigheid van die ruimte heeft volgens Bezema niks te maken met het uitwisselingsverband. ‘In de besprekingen met de Saoedische overheid is het al dan niet beschikbaar zijn van een gebedsruimte niet aan de orde geweest’, aldus Bezema, die benadrukt dat de voorziening al enkele jaren bestond, toen de eerste Saoedische studenten arriveerden.

‘We zien het als een service tegenover studenten’

‘Aan de medische faculteit hebben we studieprogramma’s waarbij we verwachten dat studenten hier de hele dag zijn. Dat betekent dat we meer moeten investeren in dingen als goede catering, goede werkplekken en dus ook een gebedsruimte. We zien het als een service tegenover studenten’, legt Bezema uit.

Ook Dion Glastra van de Groninger Studentenbond (GSb) is het ermee eens dat de keuze voor een gebedsruimte aan faculteiten zelf wordt overgelaten. Hij benadrukt wel dat de universiteit een openbare instelling is en een gebedsruimte daarom geen prioriteit hoeft te zijn. ‘Maar als het qua financiën goed zit, dan kun je het overwegen’, aldus Glastra.

Seculier beleid

Jorien Holsappel promoveerde in 2010 aan de RUG met een onderzoek naar stilteruimtes. Een gebedsruimte gaat volgens haar niet per definitie in tegen het seculiere beleid van de RUG. ‘Ons begrip van scheiding tussen kerk en staat is veranderd. De seculiere waarde houdt in dat er vrijheid van godsdienst is. Seculier zijn wordt vaak breder uitgelegd dan recht tegenover religieus. Wat religieus is, is ook niet meer zo sterk. Religie is zo diffuus geworden dat je er niet zo scherp iets tegenover kunt zetten’, aldus Holsappel.

Volgens Holsappel kan een gebedsruimte ook goed zijn voor studenten die niet per se de behoefte hebben om te bidden. ‘In de praktijk is het voor sommige studenten ook fijn om een plek te hebben waar ze zich terug kunnen trekken als de werkdruk hoog is of er tegenslagen zijn.’

Bidruimtes beoordeeld

Als je wilt bidden, moet je de UB maar even uit je hoofd zetten. Maar er zijn zeven RUG-faculteiten waar dat wél kan. Wil dat een beetje? Om dat te weten te komen, brachten we samen met geneeskundestudent Abu Qaswara een bezoekje aan drie verschillende stilteruimtes aan de RUG.

Zodra je de deur van de stilteruimte in het Harmoniegebouw opendoet, valt één ding meteen op: het is er niet zo groot. Volgens Qaswara is dit geen enkel probleem: ‘Je gaat hier niet met z’n tienen tegelijk bidden. Waarschijnlijk bid je hier alleen, desnoods met nog één iemand erbij.’

De tweede stop is het Heymansgebouw. Om bij de gebedsruimte te komen, moeten we eerst de sleutel ophalen bij de portier. Met enige argwaan vraagt de portier om mijn naam, studentnummer en telefoonnummer voordat hij de sleutel meegeeft. Bij het zien van de koelkast, het bed en de gereedschapskist schiet Qaswara een beetje in de lach. Op sarcastische toon grapt hij: ‘Gelukkig kan ik hier mijn eten voor tijdens de Ramadan in de koelkast leggen. En als ik een dutje wil doen na de vermoeiende bewegingen van het bidden, dan kan dat ook.’ De gebedsrichting is helaas niet aangegeven.

Zelf gebruikt Qaswara de gebedsruimte in de medische faculteit het vaakst. Hier is hij dan ook erg positief over. ‘De sfeer is er heel goed. Het is er ruim en de kamer is echt georiënteerd op het bidden. Je vindt er kleden, de Koran en er zijn twee verschillende ruimtes voor mannen en vrouwen.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties