15 vrouwelijke hoogleraren aangesteld

Aletta Jacobsleerstoelen: 15 vrouwelijke hoogleraren

Aan de RUG beginnen binnenkort vijftien nieuwe vrouwelijke hoogleraren. De Aletta Jacobsleerstoelen werden in maart van dit jaar aangekondigd en zijn nu al ingevuld.
10 december om 12:02 uur.
Laatst gewijzigd op 14 december 2020
om 10:04 uur.
december 10 at 12:02 PM.
Last modified on december 14, 2020
at 10:04 AM.
Avatar photo

Door Rob Siebelink

10 december om 12:02 uur.
Laatst gewijzigd op 14 december 2020
om 10:04 uur.
Avatar photo

By Rob Siebelink

december 10 at 12:02 PM.
Last modified on december 14, 2020
at 10:04 AM.
Avatar photo

Rob Siebelink

HoofdredacteurVolledig bio »Editor-in-chief Full bio »

Rector Cisca Wijmenga meldde op Internationale Vrouwendag in maart van dit jaar dat de RUG een inhaalslag wil maken door vijftien Aletta Jabobsstoelen speciaal voor vrouwen in te stellen. Dat aantal werd later uitgebreid naar zeventien.

De RUG zit al jaren iets onder het gemiddelde als het gaat om het aandeel vrouwelijke hoogleraren. Uit de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren die deze week verscheen, staat de RUG met 23 procent op een gedeelde zevende plek (samen met Tilburg University) van de veertien Nederlandse universiteiten. Het gemiddelde is 24,2 procent.

Extra actie

De RUG erkende eerder al dat de veranderingen niet snel genoeg gaan en dat het streefcijfer (in 2025 moet een op de drie hoogleraren een vrouw zijn) niet wordt gehaald zonder extra actie. Daarom werden de nieuwe leerstoelen gelanceerd en die blijken snel ingevuld. Deze ontwikkeling is overigens niet meegenomen in de meest recente monitor.

De nieuwe hoogleraren zijn aangesteld bij vijf faculteiten. Het gaat om drie posities bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, twee bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, drie bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid, twee bij de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen en drie bij het UMCG.

Rector Cisca Wijmenga: ‘In een relatief hoog tempo hebben we de vijftien leerstoelen kunnen invullen, terwijl een hoogleraar aanstellen een uitgebreid proces is. Dit laat dus ook zien dat er voldoende potentiële vrouwelijke kandidaten zijn. Ik zie daarom de ambitie die wij als RUG hebben gesteld voor 2025 met vertrouwen tegemoet.’

Actief beleid

Nederlandse universiteiten voeren sinds een aantal jaren een actief beleid om meer vrouwelijke hoogleraren aan te trekken, met wisselend succes. De afgelopen vier jaar is het percentage vrouwelijke hoogleraren volgens de Vereniging van Universiteiten (VSNU) met 6 procent gegroeid. 

In 2025 moet 31 procent van de hoogleraren vrouw zijn, is het streven. De Open Universiteit haalt als enige nu al het streefcijfer en gaat daar met 40 procent zelfs ruim overheen. Wageningen University, TU Twente, TU Delft en TU Eindhoven scoren het laagst en zitten allen onder de 20 procent. Van de brede universiteiten scoort Erasmus Universiteit Rotterdam met 21 procent het slechtst.

Engels

10 December 2020 | 14-12-2020, 10:04
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties