Vacature alleen openstellen voor vrouwen gaat te ver

Vacature alleen openstellen voor vrouwen gaat te ver

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we (opmerkelijk) nieuws van andere universiteiten. Deze keer onder meer: TU Eindhoven gaat te ver met voorkeursbehandeling voor vrouwen.
Samengesteld door Rob Siebelink
3 juli om 12:50 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juli 3 at 12:50 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.

Vacature alleen openstellen voor vrouwen gaat te ver

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) mag vacatures het eerste half jaar niet open stellen voor alleen vrouwen. Dat is discriminerend, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens.

De Brabantse universiteit maakte vorig jaar bekend dat zij voor wetenschappelijke vacatures in eerste aanleg alleen op zoek gaat naar vrouwen. Pas als er geen geschikte kandidaat wordt gevonden, kunnen ook mannen solliciteren. Aanleiding is het lage aantal vrouwelijke wetenschappers aan de TU/e (zo is bijvoorbeeld slechts 14 procent van de hoogleraren vrouw).

Maar de maatregel gaat het College te ver en het stelt dat die in strijd is met de Nederlandse wetgeving (gelijke behandeling). De universiteit heeft onvoldoende geprobeerd om andere, minder absolute, maatregelen te nemen.

Het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens is overigens niet bindend. De universiteit gaat de uitspraak nu eerst bestuderen.

Noodfonds in Utrecht vanwege corona

De Universiteit Utrecht stelt een noodfonds in om contracten van promovendi en postdocs die vanwege de coronacrisis in de problemen zijn gekomen te verlengen. Het universiteitsbestuur schat dat hiermee 3 tot 6 miljoen euro gemoeid is, meldt het universiteitsblad DUB.

Door de lockdown vanwege de coronacrisis hebben promovendi en postdocs een achterstand in hun onderzoeken opgelopen. Met name voor jonge onderzoekers van wie het contract bijna afloopt, is dit een probleem. Het universiteitsbestuur wil niet wachten op een compensatie van het Rijk en heeft daarom een Covidfonds opgericht. 

Vorige week werd bekend dat ook de Universiteit Maastricht een speciaal coronafonds in het leven roept. Het voornaamste doel is de hoge werkdruk te verlichten.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties