Zorgen om recordgroei RUG

Een groei van ruim twintig procent nieuwe studenten dreigt de RUG in moeilijkheden te brengen. De universiteitsraad vreest grote huisvestings- en capaciteitsproblemen.
Door Thereza Langeler / foto Elmer Spaargaren

De groeiverwachting is gebaseerd op het aantal vooraanmeldingen op 1 mei. In september kunnen de cijfers iets anders uitvallen – als bijvoorbeeld een deel van de studenten toch voor een andere universiteit kiest. Maar de prognose ligt hoe dan ook hoger dan ooit.

Er worden ruim 23 procent meer eerstejaars bachelors verwacht dan vorig jaar. Ook het aantal masteraanmeldingen is sterk gegroeid: 19,5 procent ten opzichte van 2017. De grootste groeiers zijn de faculteiten Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) en Science and Engineering (FSE).

Beide kampen nu al met gebrek aan onderwijs- en tentamenruimtes. Bij FSE zijn met name de Bernoulliborg en de Linnaeusborg eigenlijk te klein voor het aantal studenten en medewerkers dat er gebruik van moet maken.

Propvol

GMW moet tentamens roosteren in het weekend en de avonduren voor psychologie. Daar is voor collegejaar 2018-2019 de numerus fixus opgeheven, waardoor er een recordaantal nieuwe eerstejaars wordt verwacht.

‘Wij maken ons toch zorgen over de komende jaren’, reageerde Dinie Bouwman van de Personeelsfractie. ‘Als deze groei doorzet, raken we heel erg in de knel.’

De RUG maakte een prognose voor de lange termijn, op basis van demografische schattingen en eigen ambities. Als het zo doorgaat, telt de universiteit in 2025 mogelijk maar liefst 35.000 studenten, blijkt daaruit.

Leden van de u-raad pleiten daarom voor snelle maatregelen. ‘We moeten nu al knopen doorhakken’, vindt Bouwman. ‘Er moet initiatief komen van het college van bestuur, om te voorkomen dat het té veel wordt. Alles zit gewoon propvol.’

Numerus fixus

‘We laten dit niet over ons heen komen, maar bekijken hoe we kunnen anticiperen’, zegt RUG-woordvoerder Gernant Deekens over de verwachte groei. De universiteit kan ingrijpen als de studentenaantallen inderdaad maar blijven toenemen. ‘Bijvoorbeeld door het instellen van een numerus fixus op bepaalde opleidingen.’

Een aantal opleidingen, zoals Kunstmatige Intelligentie en International Business, krijgt in het collegejaar 2019-2020 al een beperking in het aantal plekken. Psychologie krijgt met ingang van 2019 ook haar numerus fixus weer terug. Deekens geeft aan dat de RUG bezig is met nieuwbouw en verbouw om de capaciteitsproblemen in onderwijsgebouwen op te lossen.

Maar het worstelen met tekorten beperkt zich niet tot onderwijsgebouwen. Al die nieuwe studenten hebben ook woonruimte nodig, iets wat met name voor internationals vaak lastig is. Juist de groep nieuwe eerstejaars van buiten Nederland gaat het hardst groeien, blijkt uit de 1-mei-aanmeldingen.

Kamers

‘In januari bleek al dat SSH meer dan vijfhonderd kamers tekort zou komen’, merkt Jasper Been van studentenpartij DAG op. ‘Nu zijn er weer meer aanmeldingen dan verwacht. Volgens mij is er een reële kans dat straks niet iedereen een slaapplek heeft.’

Universiteitsbestuurder Jan de Jeu erkent dat het aantal aanmeldingen hoger ligt dan de RUG verwacht had. ‘Voor bijvoorbeeld psychologie zijn er aanzienlijk meer nieuwe studenten dan we wilden. Maar we weten nog niet zeker hoeveel van deze studenten ook daadwerkelijk naar Groningen komen.’

Dat iedereen in september een kamer heeft gevonden, durft De Jeu niet te garanderen. ‘Maar een slaapplek, dat verwacht ik wel.’

De universiteit doet er samen met de Hanzehogeschool en de gemeente alles aan om tijdig voor voldoende ruimte te zorgen, benadrukt De Jeu. Zo wordt er gewerkt aan een plek waar studenten tijdelijk kunnen overnachten, bijvoorbeeld in een hotel of op een boot.

De universiteit gaat ook medewerkers per mail oproepen om gestrande studenten op te vangen als ze daartoe de mogelijkheid hebben. ‘Alles wat we hieraan kunnen doen, is meegenomen.’

Om hoeveel studenten gaat het eigenlijk?

Op basis van de 1-mei-aanmeldingen heeft de universiteit een overzicht gemaakt van het aantal gewogen aanmeldingen van nieuwe studenten. Die weging zegt iets over het aantal universiteiten waar een potentiële student zich heeft aangemeld. Heeft iemand zich alleen bij de RUG ingeschreven, dan telt hij of zij als één hele aanmelding. Een student die bij twee universiteiten is aangemeld, telt bij de RUG als 0,5; iemand die vijf verschillende aanmeldingen heeft lopen, telt als 0,2.

Vorig jaar rond deze tijd waren er 9062 gewogen aanmeldingen van eerstejaars bachelorstudenten. Nu zijn dat er 11.217,5. Voor de masteraanmeldingen is de toename iets kleiner, maar ook fors: van 4852,7 gewogen aanmeldingen naar 5799,7.

Het aantal vooraanmeldingen is ook uitgesplitst naar nationaliteit. De kleinste toename is te zien bij Nederlandse eerstejaars: daarvan zijn er 11 procent meer dan in 2017. De groep internationale studenten groeit veel harder. De RUG krijgt 49,7 procent meer buitenlandse studenten uit Europa, en 30,6 procent meer studenten van buiten Europa.

Engels

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties