Ruimte nodig voor onderzoekscentrum CBBC
Zeven miljoen uitgetrokken voor aanpak Linnaeusborg
De daadwerkelijke opdrachten gaan nog deze week naar de uitvoerders. Daarmee kunnen labzalen die nu al leeg staan op de negende verdieping worden aangepast aan de de eisen van de chemici die er gaan werken.
‘Voor de jaarwisseling moet de nieuwe labinrichting erin staan’, zegt hoofd huisvesting Andrys Weitenberg van de Faculty of Science and Engineering. ‘Uiterlijk april volgend jaar willen we alles operationeel hebben.’
De volledige operatie, die de gehele negende en een deel van de achtste verdieping van de Linnaeusborg betreft, moet ‘ergens volgend jaar’ zijn afgerond, zegt Weitenberg.
De klus kost bijna zeven miljoen euro, waarvan het college van bestuur de zes miljoen verbouwkosten voor zijn rekening neemt. De rest van het geld is nodig voor de aanschaf van zuurkasten en het overige labinterieur.
Samenwerking
Het onderzoekscentrum CBBC – met Nobelprijswinnaar Ben Feringa als kartrekker – is een samenwerkingsproject tussen de universiteiten van Groningen, Utrecht en Eindhoven en diverse grote bedrijven, waaronder Akzo Nobel. Het houdt zich bezig met fundamenteel chemisch onderzoek, dat vooral wil weten hoe de wereld moet omgaan met de toenemende vraag naar grondstoffen.
Het CBBC bestaat al sinds 2016, maar breidt zich snel uit, waardoor meer labruimte noodzakelijk is. De Linnaeusborg heeft dat, maar de luchtverversing van het gebouw zat aan zijn top.
‘Toen de Linnaeusborg gebouwd werd, zaten we meteen al aan de maximale luchtcapaciteit van het gebouw’, zegt portefeuillehouder middelen Dick Veldhuis van FSE. ‘Als je dan wilt vernieuwen en ook nog extra zuurkasten wilt plaatsen, dan kan dat niet meer.’
Luchttoevoer
Bijna zes miljoen van de verbouwingskosten gaat dan ook naar de capaciteitsuitbreiding van de luchtbehandeling, luchttoevoer en de warmte/koudekoppeling.
Voor de overige bewoners van de Linnaeusborg betekent het dat ze moeten indikken. Nu werken er nog 595 mensen in het gebouw, in 2023 zijn dat er 645. Vooral de biologen van Gelifes moeten het straks doen met minder vierkante meters en meer mensen in het lab. Ook verhuizen er practicumruimtes van de achtste naar de tweede verdieping.