Zelf een stuk schrijven maakt het leven niet gemakkelijker, wel leuker

Eind deze maand vieren we de eerste verjaardag van ChatGPT, voor veel studenten inmiddels best friends forever. Maar columnist Wilma Heesen waarschuwt: deze vriend is niet te vertrouwen.

Honderd jaar geleden was Alan Turing al bezig met AI. Een geniale, stotterende, homoseksuele wiskundige met een onleesbaar handschrift. Zijn tijd ver vooruit waarschuwde hij dat we er vanuit moeten gaan dat computers de macht gaan overnemen. Men wist destijds niet waar hij het over had.

Eén jaar geleden kwam het besef van de kracht van AI met de komst van ChatGPT pas echt bij het grote publiek. Meer dan honderd miljoen mensen raadplegen nu regelmatig hun nieuwe digitale bff (best friends forever) met een vraag of probleem.

Onvermoeibaar helpt deze chatbot studenten met elk vraagstuk en elke schrijfopdracht. De discussie over het al dan niet verbieden is nu wel passé, want dit blijkt onmogelijk en onhoudbaar.

Eén maand geleden was ik bij een prachtige lezing van het CIT over AI-tools in het hoger onderwijs. De missie is om studenten bewust te leren werken met AI met een kritische academische blik. Oftewel: stel goede vragen aan je bff. Check of het waar is wat die je vertelt. En vertel nooit je geheimen, want deze bff is niet te vertrouwen.

Vertel nooit je geheimen, want deze bff is niet te vertrouwen.

Eén week geleden was er een AI-wereldtop op de plek waar Turing lang geleden werkte. Conclusie van deze top: er zullen snel mondiale regels moeten komen voordat we de grip erop kwijt raken. Het risico hierop zou binnen drie jaar reëel kunnen zijn.

Ik probeer me dit voor te stellen, maar dat wil maar niet lukken.

Ik wentel mij dan toch ook nog graag in mijn menselijke mogelijkheden. Terwijl de AI tegen de plinten klotst, schrijf ik stug mijn eigen hersenspinsels. Ik wik en weeg een zinsnede of woordgrap en weiger de deur open te zetten voor AI in mijn columns.

Ik houd namelijk van de hersengymnastiek en het zelf scheppen van een mooi stuk. Het maakt het leven leuker, niet makkelijker. Ook studenten ervaren nog genoeg leermomenten waar AI ze niet bij zal helpen.

Ouderwets bellen met een telefoon aan het oor. Ongemakkelijk!

Zo zal over één week een nieuwbakken stagiair ergens op een werkplek z’n angst om te bellen moeten overwinnen. Ouderwets bellen met een telefoon aan het oor. Ongemakkelijk! En dan in de pauze ook niet even lekker verdwijnen in je scherm.

De stageverlener wil namelijk dat er sociaal wordt gedaan in de pauze en heeft mobieltjes verboden. Verplicht een live gesprek moeten voeren met onbekenden, superirritant. Wie heeft anno 2023 de macht, de student of z’n scherm? Waarom is het zo moeilijk  een halve dag geen aandacht te geven aan dat scherm?

Ik waag mij niet aan voorspellingen over de ontwikkelingen over één jaar of zelfs honderd jaar. Liever breng ik op de verjaardag van ChatGPT een toost uit met m’n collega’s op onze kritische blik, fantastische samenwerking en creativiteit die ontstaat als we met elkaar onderwijs vormgeven.

Daar mag ChatGPT soms best bij aanschuiven, maar dan wel op een kleine kruk in plaats van op de troon.

WILMA HEESEN

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties