Yoeri sleept zijn huurbaas voor de rechter

De 23-jarige Yoeri Delfstra, student fiscaal recht en economie, pakt zijn dubieuze huurbazen aan. Eerst in Leeuwarden. Nu in Groningen. Een ding is zeker: met Yoeri valt niet te sollen.
Door Silan Celebi

Het was de nerveuze indruk die de huurbaas wekte, die hem verdacht maakte. De overduidelijke ongemakkelijkheid, toen hij op de stoep stond.

Afgelopen februari had Yoeri een conflict met de man die hem zijn appartement verhuurde aan de Sledemennerstraat, voor 764 Euro per maand. Veel geld, waardoor Yoeri geen recht had op huurtoeslag. Maar hij had woonruimte nodig, dus hij accepteerde het toch.

Maar als rechtenstudent kent Yoeri zijn rechten. Hij weet dat huurbazen niet zomaar mogen vragen wat ze willen. ‘Ik ben naar de huurcommissie gegaan om uit te zoeken wat het maximale huurtarief is. Op dat moment vermeldde de database van de overheid dat het huis energielabel F had, vrijwel onderaan de energielabeltabel.

Hoogste energielabel

Als dat waar was, zou Yoeri niet meer dan 570 euro moeten betalen voor zijn woonruimte. En zou hij niet ook nog eens 200 euro per maand betalen voor energie. Dus wat was er aan de hand?

Yoeri vroeg zijn huurbaas ernaar, maar die hield vol dat het appartement een A-label had, het hoogste energielabel.

‘Ik vroeg hem om de papieren, maar ik kreeg geen antwoord. Toen ik ze eindelijk mocht inzien, zag ik dat het vermelde huuroppervlak zo’n 25 vierkante meter groter was dan in werkelijkheid.’

De huurbaas was overduidelijk nerveus toen hij de papieren aan Yoeri liet zien. ‘Zijn gedrag verraadde dat er iets niet pluis was’, zegt Yoeri. ‘Je krijgt niet zomaar een beter energielabel. In 2015 werd een F plotseling een A. Hij probeerde uit te leggen dat dit dankzij een renovatie was, maar die renovatie was in 2012.’

Gedetailleerd rapport

Yoeri besloot weer om te kijken wat hij kon doen. Hij vroeg het bedrijf dat het energielabel had gegeven, EPA Keuringen, om een gedetailleerd rapport. ‘Toen zag ik dat het niet alleen de vierkante meters waren, maar dat ook het aantal zonnepanelen was overdreven. En er stond in dat er in april een inspectie was geweest, maar geen van de zeventien huurders had een inspecteur gezien’, legt Yoeri uit. ‘Ze wisten beslist dat de informatie in het rapport niet klopte.’

Yoeri’s huurbaas had kunnen weten dat het gevaarlijk was om iemand als Yoeri te veel huur te laten betalen. Het is niet de eerste keer dat deze rechtenstudent zijn huurbaas voor de rechter sleept. In 2014, toen Yoeri in Leeuwarden woonde, was hij ook in een huurconflict verwikkeld. Hij betaalde te veel huur, sleepte de huurbaas voor de rechter, en won.

Pas in juni had hij eindelijk hard bewijs tegen zijn huurbaas en kon hij er een rechtszaak van maken. Hij benaderde een betrouwbaar inspectiebedrijf dat constateerde dat het appartement –in het beste geval– energielabel C had.

Te veel huur

‘Ik voegde alle informatie toe die ik kon vinden, maar sommige gegevens kon ik niet meten, bijvoorbeeld de dikte van de isolatie. Elk gegeven dat ik miste werkte in mijn nadeel, maar het leek erop dat het nog steeds hetzelfde label was als in 2015.’

Dat betekende dat Yoeri zonder twijfel te veel huur betaalde – bijna tweehonderd euro per maand. Omdat alle zeventien huurders in het complex met dezelfde – mogelijke – fraude te maken hadden, vroeg de huurbaas 40.000 euro te veel aan de huurders van het appartementencomplex, zegt Yoeri.

‘Ieder jaar, minimaal drie jaar lang. Hij heeft nog veel meer appartementen; alleen al in de Akkerstraat nog tachtig, die ook het label ‘zeer energiezuinig’ hebben.’

Januari

De zaak zal niet voor januari worden afgerond. Dus Yoeri weet niet zeker of het lukt om zijn huurbaas te berechten en compensatie voor zichzelf en zijn mede-huurders te krijgen.

Wel vindt hij het belangrijk dat mensen voor hun rechten opkomen. Hij vermoedt dat veel studenten te veel huur betalen. ‘Als je als student eindelijk woonruimte hebt gevonden ondanks de huizencrisis, hoe weet je dan of je niet ook te veel betaalt?’, vraagt hij.

Hij heeft er vertrouwen in. ‘Recht is mijn passie; ik wil anderen ervan bewust maken dat ze rechten hebben, en dat ze er voor kunnen vechten.

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties