Weekend!

Ga je iets doen dit weekend of blijf je lekker achter je laptop? Wat het ook wordt, je krijgt van de UK iedere week een handjevol uitgaans- en lifestyletips om je niet te vervelen!

Beatles Revival

Deze week staan de tips in het teken van de sixties. Die periode waarin je ouders jong waren en alles deden wat God verboden had.  Een van de belangrijkste bands van de jaren zestig zijn natuurlijk The Beatles. De geniale combi Lennon en McCartney veroverde de wereld met liedjes die de tand des tijds nog steeds doorstaan. De Beatles raken nooit outdated en kunnen altijd. Vandaag, vrijdag 6 december, staat in het Platform theater een Beatles Revival band die bekend staat als een van de betere. Ze stonden zelfs op het verjaardagsfeest van Queen Elisabeth en dat wil wat zeggen voor een band die niet uit Engeland komt, maar uit Tsjechië.

De gelijkenis met de echte Beatles is bijna angstwekkend. Dezelfde kapsels, kostuums, kompleet met Chelsea Cavern Boots. Instrumenten en apparatuur (Rickenbacker, Gretsch, Hofner, Ludwig en Vox) zijn ook exact hetzelfde. En dan de liedjes: die worden tot in detail zo griezelig perfect gebracht dat het bijna niet te onderscheiden is van het origineel. Luister hieronder maar eens naar de uitvoering van ‘I want to hold your hand’.

 

Etsy: sixties

We gaan nog even lekker door met de sixties want op Etsy heb ik allerlei leuke items gevonden uit die tijd. De mode van begin jaren zestig leunde nog een beetje op de jaren vijftig. Denk aan de tv-serie Mad Men. Tegen het eind van het decennium ging het al meer naar de jaren zeventig hippies. Dat is me persoonlijk allemaal veel te overdreven, uitbundig en te kleurrijk. Dus geen bell-bottoms, tie-dye, suede jassen of gekleurde ronde brilletjes maar denk meer aan Twiggy. Kijk maar eens naar deze A-lijn jurkjes, gehaakte jurkjes, wollen jurkenschattige vestjes, zijden sjaaltjes en mooie handtassen. Enjoy!

 

Nederbiet

In Engeland had je The Beatles en in Nederland had je Nederbiet. Een muziekstroming die zich zeer sterk liet beïnvloeden door  The Beatles, maar ook door bands als The Rolling Stones, The Yardbirds, The Kinks en The Who. Nederlandse bands zongen in het Engels (The Phantoms, The Outsiders en The Golden Earring), of in het Nederlands (ZZ & De Maskers en HET). Het is blijkbaar weer hip, die beatperiode, want DWDD nam een huisband aan die teert op die tijd. The Kik had een hitje Simone maar speelt daarnaast ook veel covers. Bijvoorbeeld Ik heb geen zin om op te staan’ van HET en Dracula van ZZ & De Maskers. Vandaag staan ze in De Oosterpoort. Met gasten. Wie dat precies zijn heb ik niet kunnen vinden maar het wordt vast een fijn feestje!

 

Sixties revival luistertips

Er zijn tig bands waarvan je kunt zeggen dat ze geïnspireerd zijn door The Beatles. In de jaren negentig had je bijvoorbeeld Oasis, Blur, Pulp en The Verve. Maar ook nu is het geluid van de jaren zestig een inspiratie voor bands. De laatste tijd zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen dat er sprake is van een garage rock hype. Garage rock is een rauwe vorm van rock’ n roll die vooral populair was in het middag van de jaren zestig.

Maar ook de psychedelische rock doet het tegenwoordig weer goed en zelfs een band als The Beach Boys mag weer.  Nieuwe bands als Fleet Foxes, Animal Collective en Edward Sharpe and the Magnetic Zeros putten uit het vaatje van laatst genoemde band. Nieuwe garage-rock bands zijn bijvoorbeeld Ty Segall, Thee Oh Sees en White Denim. En dan als laatste nog drie tips met nieuwe psychedelisch geïnspireerde bands: Tame Impala, Jacco Garnder en Smith Westerns. Ik zou zeggen blijf lekker binnen dit weekend, het wordt toch koud, en neem een duik in de muziek van de sixties en nu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06-12-2013