Tradwives zijn niet de ultieme uiting van het moderne feminisme, zoals wel eens wordt beweerd. ‘Met huisvrouw 2.0 maken deze vrouwen een enorme stap terug in de tijd’, stelt columnist Wilma Heesen.
Onlangs was het internationale vrouwendag. Dit jaar kreeg ik voor het eerst appberichtjes met ‘fijne vrouwendag’ opgestuurd. Had ik dit nodig? Was dit niet bedoeld voor vrouwen in landen waar nog een enorme emancipatieslag te maken is?
Op het gebied van opleidingen is er voor de Nederlandse vrouw de afgelopen eeuw enorm veel verbeterd. Het is voor een meisje niet de vraag of ze gaat studeren, maar wat. Maar als een vrouw met een goed diploma op zak eenmaal aan het werk gaat, blijkt er helaas toch nog een wereld van verschil. Salarissen en promotiekansen lopen uit de pas met mannelijke collega’s.
Veel van de verschillen worden nog steeds als vanzelfsprekend beschouwd. Zo gaat de vrouw bijna altijd minder werken wanneer er kinderen komen. De man verdient nu eenmaal meer. En welke moeder brengt haar kinderen vijf dagen in de week naar de oppas? Bijna niemand. De norm is dat je als vrouw regelmatig op het schoolplein staat.
Als een vrouw met een diploma op zak aan het werk gaat, blijkt er toch een wereld van verschil
Boegbeelden zoals Aletta Jacobs hebben in het verleden hard gestreden voor gelijke kansen. Weg van de traditionele rolverdeling en echt ruimte om je als vrouw te ontwikkelen en je talenten in te zetten. Dit heeft al wel een hoop veranderd ten opzichte van de tijd dat oma sokken zat te stoppen.
Nu lijkt er toch een nieuwe huisvrouwen hype te ontstaan. De huisvrouw anno 2024 heeft de titel tradwife, een term overgewaaid uit de VS. De Amerikaanse tradwives gaan voor het oerconservatieve plaatje inclusief een jaren 50-look.
Zij delen hun leven uitgebreid op de socials. Er is een heuse online tradwife-university te vinden. Je kan daar deelnemen aan cursussen als ‘move like a wife’ en ‘pleasing heals all’. Geen onderwerpen die in het curriculum van de ouderwetse huishoudschool op het lijstje stonden.
Het Amerikaanse plaatje wringt aan alle kanten. Een façade van overdreven dienstbaar gedrag met een verdienmodel op de sociale media op de achtergrond.
Een façade van dienstbaar gedrag en een verdienmodel op de achtergrond
De Nederlandse variant van de tradwife lijkt wat nuchterder en oprechter, minder nep. Zou de tradwife-trend nu de ultieme uiting van het moderne feminisme kunnen zijn? Vrouwen die niet gedwongen achter het aanrecht belanden maar met een masterdiploma op zak zelf deze keuze maken?
Ik geloof daar niets van. Met huisvrouw 2.0 maken deze vrouwen een enorme stap terug in de tijd. Je talenten alleen in je gezin stoppen met een duur diploma op zak is een egoïstische daad richting de maatschappij. De dubbele vergrijzing vraagt om vele handjes. In plaats van je talenten in te zetten voor de wereld, richt je je op de minibubbel die je gezin heet.
Prima als stellen ervoor kiezen dat ze beiden tijdelijk minder werken in de tropenjaren met een jong gezin en veel ballen in de lucht. Volgend jaar proosten we dan op de happy housedad-dagen voor vaders die de helft van de zorg voor het kroost en bijbehorend huishouden op zich nemen.
WILMA HEESEN