Antonella Serrecchia, eerstejaars masterstudent journalistiek, komt uit Italië. Ze is een van de vele internationale studenten die nog een woning zoekt. De UK volgde haar op haar zoektocht naar een woning in Groningen.
‘Ik wilde het liefst tegen het einde van september een kamer gevonden hebben, maar dat is niet gelukt. Nu begin ik me toch zorgen te maken. Soms denk ik echt dat het me niet gaat lukken een kamer te vinden’, zegt ze.
Antonella had twee kamers gevonden die ze kon huren, maar ze waren toch niet precies wat ze zocht. ‘Ik heb ze allebei afgeslagen. Ik ben misschien wel een beetje kieskeurig, maar ik vond ze echt niet mooi’, geeft ze toe.
Zij en haar twee huisgenoten hebben hun contract voor het Airbnb-appartement met nog een maand verlengd. Maar begin november moeten ze er allemaal uit. ‘Een van mijn huisgenoten heeft al een kamer gevonden. Dus het andere meisje en ik besloten samen een studio te huren. Dat leek ons makkelijker’, zegt Antonella.
Alleen stelletjes
Helaas, maar niet geheel onverwacht, blijkt ook het vinden van een studio geen makkie. Sommige huisbazen verhuren liever niet aan studenten zonder vast inkomen. Maar dat is niet hun enige probleem. ‘We realiseerden ons dat het veel makkelijker zou zijn om iets te vinden als we een stelletje waren.
Op een gegeven moment hadden we een leuke studio gevonden. De huurder gaf onze gegevens door aan de makelaar. Zoals verwacht werden we weer afgewezen. Ze zeiden eigenlijk gewoon: ‘Sorry, de studio is alleen voor stelletjes.’ Serieus? Wat maakt het voor hen nou uit of we een stelletje zijn of niet? Ik snap het niet’, legt Antonella uit, zichtbaar gefrustreerd.
Een kennis van een kennis
Ondanks de problemen zetten ze door. En nu hebben ze waarschijnlijk eindelijk gevonden wat ze zochten. ‘Ik heb een Nederlandse vriend die iemand kent die binnenkort een appartement verhuurt, dus deze keer hebben we direct met de huisbaas gesproken en een privé-rondleiding gekregen’, zegt ze.
‘Dit huis is echt perfect. Het ligt midden in het centrum. Elke kamer heeft een eigen keuken en we hoeven alleen maar de badkamer te delen. Het kost 360 euro per maand, wat een goede prijs is. Dus mijn huisgenote, een ander Italiaans meisje – dat dezelfde master doet als wij – en ik overwegen nu om dat appartement te huren’, zegt Antonella. ‘Het enige probleem is dat het appartement nu nog in aanbouw is’, voegt ze eraan toe.
Het is hopelijk in november klaar. ‘Aan het eind van de week praten we weer met de huisbaas en dan weten we zeker of we er in kunnen trekken.’
Ervoor gaan
Maar zolang ze geen definitief antwoord hebben, blijft Antonella doorzoeken. Inmiddels is ze helemaal klaar met makelaars, want die zijn niet bepaald behulpzaam gebleken. En dus zoekt ze nu alleen nog maar in een aantal Facebookgroepen. ‘Ik wil de makelaars zoveel mogelijk vermijden. Volgens mij maken ze vanwege de hoge kamernood misbruik van studenten en vragen ze dus maar wat ze willen.’
Nu haar zoektocht bijna ten einde is, wil Antonella andere aankomende buitenlandse studenten waarschuwen. ‘Als een vriend van mij naar Groningen zou verhuizen, zou ik ze adviseren op zoek te gaan zodra ze geaccepteerd zijn. Het zou het beste zijn als ze hier een paar maanden eerder kunnen komen. Ik kon dat helaas niet doen vanwege mijn werk, maar daar heb ik nu wel spijt van’, zegt ze. ‘Het was echt veel makkelijker geweest als ik hier in juli naartoe was gekomen, in plaats van augustus. Het is zelfs de moeite waard als je een maand extra moet betalen, want anders is er een grote kans dat je nog meer moet betalen.’
Haar ervaringen laten zien dat het voor buitenlandse studenten die een plek om te wonen zoeken gewoon een kwestie van tijd en geduld is. Toen ze in augustus aankwam, had ze veel concurrentie, maar in oktober kon ze letterlijk uit meerdere kamers kiezen. ‘Een maand geleden zouden we met z’n twintigen bij een bezichtiging staan. Nu zijn we meestal maar met z’n drieën of vieren, wat natuurlijk fijner is. Maar dat betekent niet per definitie dat het nu makkelijker is om een kamer te vinden. Als het appartement niet op tijd klaar is en ik in oktober iets anders vindt, al is het maar een kamer, ga ik er zeker voor.’
Nieuwsgierig naar hoe het Antonella hiervoor verging? Lees hier deel een, twee, en drie van haar verhaal.