Student-vrijwilliger van Not Alone luistert naar eenzame student

Studentenplatform Not Alone groeit snel. Studenten die zich eenzaam voelen, een beetje somber zijn of gewoon echt iemand nodig hebben om mee te praten, kunnen terecht bij de vrijwilligers van Not Alone. Die zelf ook student zijn.

Direct na het begin van de pandemie begreep een vijftal internationale studenten in Groningen dat hun medestudenten hulp nodig hadden. Ze wisten dat buitenlandse studenten het sowieso vaak al moeilijk hebben als ze naar een nieuw land verhuizen.

Door de pandemie werden die problemen rond interactie en integratie alleen maar groter. Ze vonden dat ze moesten helpen, zeker omdat de meesten van hen de bachelor psychologie volgden.

Training

Zij zetten het platform Not Alone op. Het idee: studenten krijgen steun van medestudenten en die vrijwilligers krijgen intensieve training. Zo krijgen ze de kans om fundamentele vaardigheden te ontwikkelen, zegt medeoprichter Samiah Sultana. ‘Ons doel is om steun te bieden en tegelijkertijd studenten met elkaar te verbinden en een sterke gemeenschap op te bouwen.’

Een student die ondersteuning wil, kan contact opnemen met Not Alone en vragen om een een-op-een gesprek. Not Alone organiseert ook regelmatig themagerichte groepsbijeenkomsten, over ‘terneergeslagen’ zijn of over ‘eenzaamheid’. Komend jaar komen daar andere thema’s bij.

Het is geen professionele psychologische hulp, benadrukt medeoprichter Michaela Pawley. ‘We zijn een platform voor ondersteuning vanuit de gemeenschap; al onze vrijwilligers doorlopen daarvoor een intensieve training, maar het zijn geen therapeuten.’

Compassie

De vrijwilligers – die een diverse academische achtergrond hebben – krijgen tot vijftien uur training. Ze leren er empathisch te communiceren, aandachtig te luisteren en een groepsgesprek te leiden. ‘Het komt erop neer dat je leert met compassie met alles om te gaan’, aldus Michaela.

Not Alone groeit snel. Er is al een samenwerking met de RUG en nu onderzoekt het de mogelijkheid iets soortgelijks op te zetten bij de Hanzehogeschool. ‘Elke dag komen er zoveel studenten bij ons’, zegt Michaela. ‘Die willen gewoon andere studenten helpen. Dat is geweldig en heel inspirerend.’

Lees ook

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties