Als je een inclusieve vereniging wilt zijn, zorg dan dat je een divers aanbod hebt. Want een biercantus zonder bier – omwille van hen die niet drinken – is voor niemand leuk, vindt student-columnist Bauke van der Kooij.
Meer en meer studie- en studentenverenigingen zijn actief bezig met inclusiviteit. Een positief signaal, want lange tijd waren verenigingen exclusieve vriendengroepjes voor gelijkgestemden. Meer studenten het gevoel geven dat ze er bij (kunnen) horen, is vooruitgang.
Maar hoewel er veel dingen goed gaan, is niet elke stap ook daadwerkelijk vooruitgang. Neem de biercantus: een evenement waarbij studenten liedjes zingen onder het genot van (veel) bier, onder leiding van het ‘hoofd’ die gênante alcoholgerelateerde straffen uitdeelt – een heus drankfestijn.
Ik zou er zelf niet aan meedoen, maar ieder z’n ding. Het idee van zo’n evenement is verbinding en gezelligheid: iedereen is gelijk, en dat zorgt voor verbroedering. Steeds vaker kennen deze biercantussen ook de optie om geen alcohol maar frisdrank te consumeren. De vraag die je je daarbij kunt stellen, is wat de toegevoegde waarde hiervan is.
Een studievereniging wordt voor iedereen een leukere plek als er ook non-alcoholische dranken zijn bij een filmavondje, maar een biercantus zonder alcohol is eigenlijk voor niemand leuk. Niet voor de mensen die niet drinken, en ook niet voor de mensen die wel drinken.
Zorg ervoor dat je evenementen niet zo plat slaat dat de oorspronkelijke vorm verloren gaat
In het kort: niet alles hoeft voor iedereen te zijn. Bij sommige evenementen kun je niet alle drempels wegnemen zonder een stukje van de essentie te verliezen. Het is heel belangrijk om alcoholvrije opties aan te bieden, rekening te houden met eetwensen, rolstoeltoegankelijkheid en waar mogelijk andere wensen van leden om je evenement toegankelijker te maken.
Als je een inclusieve vereniging wilt zijn, zorg je dat je een divers aanbod van activiteiten en evenementen aanbiedt waarbij leden zich welkom voelen om deel te nemen. Maar zorg tegelijk dat je evenementen niet zo plat slaat dat de oorspronkelijke vorm verloren gaat, puur en alleen om iedereen te verwelkomen. Sommige dingen hebben betekenis en waarde binnen een bepaalde context. Doe je dat toch, dan gaat dat op de lange termijn wrijving veroorzaken.
Wil je inclusiever worden? Zorg dan dat je naast zo’n biercantus dan een ruim aanbod hebt van evenementen die aanslaan bij mensen die zich niet aangetrokken voelen tot een zuipfestijn – evenementen in een andere context met een andere betekenis.
Het is goed om een gesprek te voeren over inclusie, maar ook over de manier waarop: inclusiviteit is voor ieder wat wils, niet voor ieder alles wils – van de grootste gemene deler wordt soms niemand echt blij. Zo is het studentenleven voor iedereen een feestje.
BAUKE VAN DER KOOIJ