Vindicat bevestigt het incident. ‘Het bestuur betreurt het ten zeerste dat een aspirant-lid lichamelijk letsel heeft opgelopen tijdens de introductietijd in augustus’, laat de vereniging in een verklaring weten.
NRC meldt dat de eerstejaars zo hard op zijn hoofd zou zijn geslagen dat hij een hersenoedeem opliep, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping. Zes ouderejaars werden de rest van de introductietijd geschorst.
Onderzoek
De studentenvereniging heeft direct na het incident een ‘diepgaand onderzoek’ ingesteld. Over twee weken verwacht het bestuur de conclusie daarvan bekend te kunnen maken. ‘Dan zullen we ons standpunt in deze zaak bepalen en bezien of en welke acties wij noodzakelijk achten’, aldus het bestuur.
Of de student blijvende schade heeft opgelopen aan de mishandeling is onduidelijk. Hij is nu lid van Vindicat. Volgens de vereniging willen de student en zijn familie niet met de media praten. ‘De publicatie in het NRC dwingt ons echter tot een verklaring.’
‘Interne kwestie’
Volgens RUG-woordvoerder Gernant Deekens is de universiteit over de mishandeling geïnformeerd via de adviescommissie introductietijden. Hij laat weten dat het incident ‘een interne kwestie is voor de studentenvereniging’. ‘Ze moeten het zelf afhandelen en oplossen, dat is de lijn van het universiteitsbestuur’, aldus de woordvoerder.
De RUG gaat ook geen aangifte doen. ‘Dat is aan de student zelf’, zegt Deekens.
Beurs
De Universiteit Utrecht nam wel maatregelen toen in 2002 studenten flauwvielen tijdens een ontgroening van studentenvereniging Veritas. De universiteit verbrak het contract voor subsidie met de vereniging.
Volgens Deekens heeft de RUG geen banden met de studentenverenigingen. ‘Het zijn op zichzelf staande organen met een eigen bestuur. Het is de eigen keus van studenten of ze lid willen worden of niet.’
De bestuursleden van Vindicat krijgen wel een beurs uit het profileringsfonds van de universiteit. ‘Maar dat zijn de bestuursleden, niet de vereniging zelf’, legt de woordvoerder uit.
‘Weerzinwekkend’
De Personeelsfractie in de universiteitsraad riep leden van ontgroenende studentenverenigingen eerder op om zich uit te schrijven, nadat de UK foto’s van de ontgroeningen uit de almanakken van Vindicat en Albertus had gepubliceerd.
‘Deze praktijk is weerzinwekkend. Ontgroenen is een pervers mechanisme dat niet op de universiteit thuishoort – en nergens thuishoort. Stop de ontgroening’, schreven leden Antoon de Baets, Bart Beijer en Gert Jan Bokdam in een opinie op deze website. De partij wil dat het universiteitsbestuur zich uitspreekt tegen ontgroeningen.
Bangalijst
Vindicat kwam eerder deze week in opspraak met de ‘Oprechte Almanak’, een bangalijst waarin leden elkaar aansporen om 22 ‘geile wijven’ in bed te krijgen. ‘Moge de gore wijven met hun kut over een kanon worden getrokken!’, schreven de leden in de inleiding van de lijst.
Vindicat stelde volgens De Volkskrant na het bekend worden van de lijst aanvankelijk voor dat de leden hun excuses aanboden aan de studentes op de lijst. Ook werd gesproken over een cadeaubon voor een dagje sauna als goedmakertje.
Uiteindelijk werd besloten om, in verband met de lijst, dertien mannelijke leden voor onbepaalde tijd te schorsen.
Update 11:40 uur:
Volgens Bart Beijer zal de Personeelsfractie in de universiteitsraad het college van bestuur van de RUG om een reactie vragen. ‘Henk Pijlman (de voorzitter van de Hanzehogeschool, red.) heeft een stevige reactie gegeven op Twitter. Het wordt ook tijd dat het universiteitsbestuur zich uitspreekt’, zegt hij.
Wat een bende bij @GSCVindicat . Eerst de Bangalijst nu een student zo in elkaar geslagen dat hersenletsel is ontstaan. Tijd voor aangiftes
— Henk Pijlman (@henkpijlman) 28 september 2016
Update 15:45 uur:
Burgemeester Peter den Oudsten wil dat het bestuur van Vindicat aangifte doet tegen de leden die tijdens de ontgroening het aspirant-lid het ziekenhuis in hebben geslagen, meldt Dagblad van het Noorden. ‘Het kan niet zo zijn dat hun eigen rechtspraak de regels van de Nederlandse rechtsstaat vervangt.’
Volgens de burgemeester zijn de ontgroeningsmethoden, waarbij er risico op lichamelijk en geestelijk letsel is, niet meer van deze tijd.