Vervolg experiment beurspromovendi hangt aan een zijden draadje

Een vervolg op het experiment beurspromovendi lijkt steeds onzekerder. De medische faculteit en rechten gaan er in hun meerjarenbegroting vanuit dat de minister binnenkort besluit dat het straks definitief is afgelopen.

In die begroting houden de medische- en de rechtenfaculteit er rekening mee dat vanaf 1 september 2024 promotiestudenten als werknemer in dienst moeten worden genomen. ‘Omdat het beurzenexperiment dan formeel stopt en er waarschijnlijk geen gevolg zal komen’, schrijft het bestuur van de medische faculteit.

Ook rechten gaat uit van een einde aan het experiment, meldt decaan Wilbert Kolkman. Al houdt hij een slag om de arm. ‘Die stop is nog niet helemaal zeker.’ De knoop moet worden doorgehakt door de minister van Onderwijs. ‘Mocht het experiment toch doorgaan, dan is dat mooi. Zo niet, dan hebben we al andere plannen.’ Maar vooralsnog stopt de rechtenfaculteit vanaf volgend jaar met het werven van nieuwe promotiestudenten.

Ook de Faculty of Science and Engineering (FSE), die onderdak biedt aan veel beurspromovendi, denkt dat het wel eens afgelopen kan zijn met de beurspromovendi. In de faculteitsraad van FSE zei portefeuillehouder middelen Esther Marije Klop dat doorgang van het experiment iffy is. Oftewel: het hangt aan een zijden draadje.

Evaluatie

Dat zijden draadje is het evaluatierapport van ResearchNed, het onderzoek naar het tweede deel van het experiment waar de minister haar oordeel op moet baseren en dat eind dit jaar verwacht wordt.

Een eerder onderzoek werd door de universiteit Twente uitgevoerd. Maar daarbij was sprake van beïnvloeding door de RUG, oordeelde het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) vorige maand.

Marjan Koopmans van de Groningen Graduate Schools ziet in de begrotingen evenwel geen tekenen van stopzetting. Ze noemt het ‘logisch dat faculteiten er rekening mee houden dat het stopt. Het zou dom zijn als ze het niet doen.’

Goedkoper

Het al dan niet beëindigen van het experiment heeft grote gevolgen voor de RUG. Studentpromovendi zijn tienduizenden euro’s per jaar goedkoper dan werknemerpromovendi. Zonder studentpromovendi kunnen er dus minder promovendi betaald worden en dat zorgt op termijn weer voor dalende inkomsten aan promotieopbrengsten; per promotie zo’n 100.000 euro.

Het experiment wordt al langer bekritiseerd. Werknemer- en studentpromovendi doen min of meer hetzelfde werk, maar de laatsten krijgen minder betaald en lopen ook allerlei secundaire arbeidsvoorwaarden mis: zo krijgen ze bijvoorbeeld geen vakantiegeld en geen eindejaarsuitkering.

Commotie

Samuël Nelemans van Groningen Graduate Interest Network (GRIN) ziet het einde van het experiment ook naderen. ‘Ik kan me niet voorstellen dat het na alle commotie nog door zal gaan.’

Het experiment voldoet namelijk niet aan de eis dat de verschillende soorten promovendi gelijkwaardig moeten worden behandeld, zegt hij. ‘Uit alle gesprekken die we hebben gehad, blijkt dat studentpromovendi zich tweederangs promovendi voelen.’

Meaghan Polack van Promovendi Netwerk Nederland (PNN), een verklaard tegenstander van het experiment, kijkt er juist van op dat de Groningse faculteiten zo voortvarend zijn. Het evaluatierapport over de tweede ronde van het experiment moet immers nog verschijnen. Dat de faculteiten zich op het einde voorbereiden, noemt ze ‘goed nieuws’.

Lees ook

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties