Op dit moment zijn stages in de master optioneel. Maar, vond de visitatiecommissie die vorig jaar de opleiding beoordeelde, dat is niet genoeg.
‘Studenten willen meer zicht op het werkveld’, beaamt onderwijsbestuurder Klaas van Veen van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. ‘Nu zijn we erg onderzoeksgericht.’ Dat betekent een forse verandering voor de studie. Nu al hebben studenten vaak problemen om een stageplek op vrijwillige basis te vinden.
‘Er zijn verhalen van twintig mensen die op twee plekken solliciteren’, waarschuwde Anniek Kievitsbosch van de Partij Studentenbelangen in de vergadering van de faculteitsraad.
Verleden tijd
Maar volgens Klaas van Veen moeten juist die taferelen verleden tijd worden. De studenten hoeven voortaan niet zelf voor een stageplek te zorgen; dat gaat de opleiding doen.
Om dat in goede banen te leiden, komt er een Bureau Externe Relaties. Dat gaat putten uit de netwerken van docenten, uit de ervaringen van de stagebureaus van andere studies, maar ook verbinding zoeken met organisaties buiten de universiteit. ‘We willen graag organisaties interesseren om vragen bij ons neer te leggen. Een student kan daar dan mee aan de slag, doet onderzoek en maakt een presentatie.’
Het gaat jaarlijks om ongeveer 350 studenten. De eerste verplichte stages staan vanaf studiejaar 2020-2021 in het curriculum.