Sandra Beckerman (SP)
Sandra Beckerman (33) studeerde archeologie aan de RUG en werkte tot afgelopen februari als docente aan de universiteit. Na haar afscheid van de RUG was het tijd om campagne te voeren, en niet zonder succes: de SP is wederom de grootste partij geworden in de provincie Groningen. ‘Ik ben heel trots dat we het vertrouwen en de waardering hebben gekregen van de Groningse kiezers’, aldus Beckerman, die zesde stond op de kieslijst.
Een van Beckermans speerpunten is de aardbevingsproblematiek. ‘Het is ongelofelijk hoe het vorige kabinet met de aardbevingsproblematiek is omgegaan, veel gedupeerde Groningers zijn in de steek gelaten’, legt Beckerman uit. Naast de gaswinning, heeft ze ook de portefeuilles wonen en leefbaarheid onder haar hoede gekregen. ‘Ik wil me graag inzetten om de kloof tussen provincie en stad te verkleinen. De gaswinning moet omlaag en de procedures voor schadeafhandeling moeten onafhankelijk van de NAM worden. De plannen liggen er al, nu moeten de partijen in de kamer hun verantwoordelijkheid nemen’, zegt ze strijdbaar.
Anne Kuik (CDA)
Anne Kuik (30) studeerde rechten aan de RUG en werd in 2010 gemeenteraadslid in Groningen. Dit is ze gebleven tot aan de verkiezingscampagne, die ze als relatief ontspannen heeft ervaren. ‘Ik wist voor de uitslagenavond zelf dat het wel goed zat. Het was dus niet zozeer spannend, maar wel een heel bijzonder moment’, zegt Kuik, die elfde stond op de kieslijst, over het binnenhalen van haar Kamerzetel.
Ze weet nog niet over welke portefeuilles ze zich mag gaan ontfermen, maar is vastbesloten om het Groningse geluid mee te nemen naar Den Haag. ‘Ik blijf in Groningen wonen en wil ook veel werkbezoeken doen in de provincie om daar met mensen in gesprek te gaan’, legt Kuik uit. Verder wil ze de belangen van jongeren gaan behartigen. ‘Ik ben immers zelf nog jong, dus ik vind het belangrijk om me voor deze groep in te zetten. Ik hoop de basisbeurs weer terug op tafel te krijgen en wat te doen aan alle flexibele arbeidscontracten’, zegt de gedreven jonge politica.
Antje Diertens (D66)
Antje Diertens (57) deed een postacademische opleiding sportmanagement aan de RUG en behaalde er ook een propedeuse in de filosofie. Sinds 2011 is ze lid van het regiobestuur van D66 Groningen, waarvan ze in 2014 voorzitter werd. Ze meldde zich zo’n tien jaar geleden aan bij de partij omdat ze graag iets wilde betekenen op het gebied van sport en bewegen, niet omdat ze per se Kamerlid wilde worden. ‘Maar toen de kans zich voordeed, heb ik die met beide handen aangegrepen. Gezien mijn leeftijd neem ik een hoop levenswijsheid mee’, zegt de politica, die als achttiende op de kieslijst stond.
De portefeuilles zijn bij D66 nog niet verdeeld, maar Diertens hoopt in de Tweede Kamer meer aandacht te genereren voor de regio. ‘Niet alleen voor Groningen, maar voor alle provincies waar minder aandacht naar uitgaat. Groningen zelf moet positiever op de kaart worden gezet, hier wil ik samen met mijn collega’s uit Groningen aan gaan werken. Dit moeten we doen door betrokkenheid te blijven tonen en onze oren en ogen open te houden’, zegt ze enthousiast.
Joost van Keulen (VVD)
De Groningse wethouder Joost van Keulen (37) studeerde geschiedenis aan de RUG en werd tijdens zijn studie lid van de VVD. In 2007 belandde hij in de Groningse gemeenteraad en in 2012 werd hij wethouder Economische Zaken. Van Keulen stond als 36e op de kieslijst en zit formeel nog niet in de Tweede Kamer, want zijn partij heeft 33 zetels. Maar als de VVD gaat regeren, schuift een aantal partijgenoten op naar minister- en secretarisposten. ‘Ik heb een leuke baan als wethouder, dat gaat nu eindigen. Het is een dubbel gevoel, maar na een paar dagen overheerst toch de blijdschap’, zegt hij.
Van Keulen wil verandering brengen in het beeld dat in Den Haag over Groningen heerst. ‘Er zijn hier niet alleen weilanden en boze mensen. Er is ook een mooie, bruisende stad met veel jong talent.’ Hij hoopt dan ook dat er in de Tweede Kamer een goede en fatsoenlijke oplossing wordt gevonden voor de aardbevingsproblematiek. Hij zal nog regelmatig in Groningen te vinden zijn. ‘Ik blijf hier wonen en neem waarschijnlijk een pied-à-terre in Den Haag, maar nu eerst nog even afwachten’, zegt van Keulen hoopvol.
Dennis Wiersma (VVD)*
Dennis Wiersma (31) studeerde sociologie aan de RUG en werd tijdens zijn studie actief in de universiteitspolitiek. In 2009 werd hij bestuurslid bij de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en later werd hij voorzitter van FNV Jong. Als Kamerlid wil Wiersma zich inzetten voor de toekomstbestendigheid van politieke plannen. ‘Ik vind dat in de landelijke politiek de lange termijn centraal moet komen te staan’, legt de jonge politicus uit.
In de Tweede Kamer, die hij met een elfde plek op de VVD-lijst met gemak bereikte, hoopt hij zich verder in te spannen voor het onderwijs. ‘Goed onderwijs is bepalend voor iemands levensloop. Daarnaast is het van belang dat je met een goede opleiding ook een leuke baan kunt krijgen.’ Na zijn afstuderen verruilde Wiersma Groningen voor Utrecht, maar na zijn Haagse avonturen wil de geboren Fries uiteindelijk weer terug naar het Noorden. ‘Jongeren die in Groningen studeren, trekken na hun afstuderen vaak naar de Randstad om te werken. Ik hoop dat de arbeidsmarkt in het Noorden de komende jaren een boost kan krijgen’, zegt hij verwachtingsvol.
* Het portretje van Dennis Wiersma is later toegevoegd.