Universitaire verkiezingen: Wie niet stemt, is onzichtbaar

Student Rita Sebti roept studenten op hun stem uit te brengen voor de universitaire verkiezingen die volgende week worden gehouden.

Ieder beleid van het universiteitsbestuur heeft goedkeuring nodig van de universiteitsraad (u-raad). Neem bijvoorbeeld het besluit om het bsa te verlagen tijdens de coronapandemie, of het inrichten van een gebedsruimte in de UB.

Dit is de macht die twaalf studenten hebben over hoe wij het academisch leven ervaren. Maar wat je misschien niet weet is dat deze studenten ieder jaar gekozen worden en dat jij je stem kan laten horen.

Toch gebeurt ieder jaar hetzelfde: iedereen klaagt maar bijna niemand stemt. Ik ben kandidaat voor de u-raad, en ik realiseerde me dat studenten blijkbaar iets tegen stemmen hebben. Ik vraag me af waarom.

We kunnen de universiteit er niet de schuld van geven dat ze ons niet even waarschuwen dat het Centraal Stembureau ons de hele week gaat spammen met e-mails tijdens de verkiezingen. Het ligt ook niet aan de kandidaten dat zij diezelfde week achter alle studenten die te laat zijn voor college aanrennen.

Ligt het er misschien aan dat het studenten gewoon niet kan schelen?

Het is een gelegenheid om dingen echt te veranderen en een erfenis na ta laten

De meeste mensen zien studeren als een soort overgangsritueel, een tijdelijke ontbering om jezelf te ‘verbeteren’. We stemmen in de landelijke verkiezingen omdat we een sterke mening hebben over wat de regering met ons geld moet doen en welke wetten ze moet maken.

Maar de universiteitsverkiezingen voelen meer als de zoveelste bureaucratische taak, en het helpt ook niet dat niemand weet wie de kandidaten zijn. Bovendien beseffen studenten in hun laatste jaar dat ze niets zullen merken van de veranderingen waar ze voor gestemd hebben. Heeft stemmen dan überhaupt wel zin?

Het antwoord op die laatste vraag is ja! Stemmen is meer dan alleen een recht, het is een middel. Een middel om na te denken over het beleid van onze universitaire omgeving en het opnieuw vorm te geven. Het is een gelegenheid om dingen echt te veranderen en een erfenis na ta laten voor als je je diploma hebt behaald, iets waar de komende generaties studenten ook nog de vruchten van kunnen plukken.

Door niet te stemmen loop je het risico niet vertegenwoordigd te zijn, ben je onzichtbaar. En daarom wil ik jullie allemaal aanmoedigen om te gaan stemmen tussen 13 en 17 mei.

Rita Sebti is derdejaars student rechten

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties