CHRISTIEN BOOMSMA en GIULIA FABRIZI
De RUG wil gehoor geven aan de oproep van de overheid om in haar gebouwen de verwarming van de standaard 21 graden naar 19 graden te verlagen. Maar wanneer dat precies gebeurt is nog onduidelijk, omdat de universiteit ‘het breder op wil pakken’.
Dat het advies van de overheid wordt opgevolgd is voor het college van bestuur geen punt van discussie, zegt woordvoerder Anja Hulshof. Maar, zegt ze ook, de verwarming is niet in alle universiteitsgebouwen centraal geregeld.
‘Dus daar waar dat wel zo is, is het in principe een kwestie van de temperatuur lager zetten. Maar er zijn ook veel plekken waar de thermostaat door medewerkers zelf bediend kan worden. Dan gaat het erover dat we aan mensen vragen om zich eraan te houden.’
Bovendien wil de universiteit de energiebesparing eigenlijk op een grotere schaal aanpakken. Daarom inventariseert het Facilitair Bedrijf nu volgens de woordvoerder hoe de energie ‘per faculteit en dienst gereduceerd kan worden’. Een duidelijk antwoord op de vraag wanneer de verwarming lager wordt gedraaid, is er daarom nog niet.
Weekendsluiting
Mensen van het Green Office gaan de faculteiten bezoeken om ter plekke te bespreken wat mogelijk is. ‘Als je energie wilt besparen gaat het om drie dingen’, legt Dick Jager van het Green Office uit. ‘Je hebt de technische kant en installaties en zo. Er is de bedrijfsvoering, zoals de hoogte van de temperatuur of de openingstijden, daar gaan de faculteiten over. En ten derde is er natuurlijk gedrag.’
Aan de technische kant kan de universiteit op korte termijn niet veel doen. Maar op het gebied van bedrijfsvoering wel. ‘Veel gebouwen zijn van half acht ’s ochtends tot elf uur ’s avonds open’, zegt Jager. ‘Als je een gebouw in de weekenden sluit – twee van de zeven dagen – scheelt dat al bijna twintig of zelfs dertig procent.’
Trui aan
Hij vraagt zich af of het echt nodig is om gebouwen ’s avonds volledig te verwarmen, terwijl er dan soms maar een handjevol mensen aanwezig is. ‘Je kunt ook zeggen: we gaan wel open, maar dan moet je gewoon een vest aan of een trui.’ Ook mensen zelf kunnen veel doen: hun pc uitzetten bijvoorbeeld of simpelweg de lichten uitdoen.
Andere, structurele oplossingen zitten al langer in de pijplijn en gaan gewoon door als gepland. Zo wil de universiteit ook in de binnenstad meer gebruik maken van aardwarmte, door bijvoorbeeld ook rechten en letteren aan te sluiten op de warmtekoudeopslag die de UB nu al heeft.
Volgens de huidige plannen moeten alle gebouwen van de RUG in 2023 minimaal energielabel C hebben. In 2026 moet het Zernikecomplex van het gas af zijn.