De medische faculteit gaat mogelijk snijden in het MD/PhD-programma. Het wordt te duur. In 2024 stopt de financiering uit het experiment studentpromovendi en de energieprijzen nopen juist tot bezuinigingen.
Het MD/PhD-traject is bedoeld voor talentvolle studenten geneeskunde en tandheelkunde die naast hun driejarige master een promotieonderzoek willen en kunnen doen. Na hun master krijgen ze nog twee jaar betaald om hun promotie te halen. Er zijn 35 plaatsen per jaar beschikbaar.
Het traject wordt betaald vanuit het experiment promotiestudenten, maar dat houdt in 2024 op te bestaan en het is maar de vraag of de RUG het talentenprogramma uit eigen zak wil betalen. De uni kampt net als de faculteit ook met aanzienlijk hogere energiekosten, waarschijnlijk tientallen miljoenen meer dan voorheen.
Dagkoersen
Ook medische wetenschappen heeft te maken met hoge energieprijzen. Het UMCG betaalt dagkoersen en rekent dat door aan de faculteit. Dat slaat gaten in de begroting. Maar ook de inflatie werkt op alle plekken in de begroting door, verzucht Bert Schoenmaker, directeur onderwijs en onderzoek. ‘Ik kan me geen begroting herinneren die zo afhankelijk was van externe factoren waar je geen invloed op hebt.’
Vanuit de overheid worden universiteiten niet voor de hogere prijzen gecompenseerd, zegt decaan Marjan Joëls. ‘Den Haag is zeer gul geweest voor consumenten en het mkb staat ook in de aandacht, maar ziekenhuizen krijgen vooralsnog niks.’
Of alle 35 plekken blijven, beslist het faculteitsbestuur komend jaar. Daarnaast vraagt het zich af of plaatsing voor het traject alleen moet afhangen van het talent van de student, of dat het onderzoek ook moet aansluiten bij de strategische speerpunten van het UMCG, zoals healthy aging.