UCG moet flink bezuinigen

Het University College Groningen (UCG) dreigde diep in het rood te komen. Maar door bijna een miljoen aan bezuinigingen en een forse bijdrage van het universiteitsbestuur kan de faculteit weer even vooruit.
Door Tim Bakker

Het UCG-bestuur had voor 2020 een totaal tekort begroot van 2 miljoen euro, maar daar ging het RUG-bestuur niet mee akkoord. Na flink schaven werd het tekort teruggebracht tot zo’n 1,1 miljoen euro, waarvan 742 duizend euro in 2017.

Het universiteitsbestuur wil het UCG nog een kans geven. Het bestuurscollege heeft besloten de 742 duizend euro voor 2017 eenmalig bij te leggen en de nieuwe begroting goed te keuren. Het resterende tekort, ruim 350 duizend euro, moet door de faculteit zelf worden terugverdiend. In 2020 moet het UCG weer uit de rode cijfers zijn.

Minder onderzoek

De nieuwe begroting betekent dat de faculteit haar plannen voor de komende jaren moet herzien, zegt decaan Hans van Ees. ‘We moeten efficiënter worden. Er zal vooral meer worden bezuinigd op onderzoek, of we moeten daarvoor meer geld binnenhalen.’ Dat houdt in dat het UCG wil snoeien in de tijd die personeel aan onderzoek besteedt. ‘Ook wij (het faculteitsbestuur, red.) leveren dus tijd in. De student-stafratio loopt door deze maatregelen op, maar blijft voldoende.’

Om financieel gezond te blijven, wilde de faculteit dit jaar minstens honderd nieuwe studenten binnenhalen. Ondanks extra wervingsactiviteiten begonnen in september slechts 84 studenten aan het eerste jaar. Vooral het aantal studenten van buiten de EU, die veel meer collegegeld betalen dan hun Europese klasgenoten, valt tegen. Hierdoor loopt het UCG veel geld mis. Daarnaast stegen dit jaar de huisvestingslasten. De faculteit sluit 2016 af met een verlies van 280 duizend euro.

Vertrouwen

Ondanks de tegenvallers ziet het UCG-bestuur de toekomst positief in. Ook het universiteitsbestuur heeft vertrouwen in de plannen van de faculteit. ‘Het succes, en daarmee de voortzetting van het UCG, hangt uiteindelijk af van de studentenaantallen’, aldus Van Ees. Het faculteitsbestuur heeft daarom een plan opgesteld om voor komend collegejaar meer studenten te werven.

Daarbij moet het UCG zich volgens Van Ees vooral richten op studenten van buiten de EU. ‘We bouwen ons persoonlijke en online netwerk langzaam uit, en hebben budget vrijgemaakt om tijdelijk expertise in huis te halen op dit gebied. Zelf blijven we nadenken over manieren om hen beter te bereiken. Daarbij willen we onze studenten graag betrekken.’

Ook de faculteitsraad blijft optimistisch. De groei en ontwikkeling van het UCG kosten simpelweg meer tijd dan gedacht, concludeert voorzitter Nora Achterbosch van de faculteitsraad. ‘Dat uit zich nu in de tekorten. En hoewel de studenteninflux dit jaar aanmerkelijk is verbeterd, is deze financiële situatie niet houdbaar. Er zullen maatregelen genomen moeten worden en de faculteitsraad is meer dan bereid hiertoe advies te geven. We houden vertrouwen in de verbetering van de financiële situatie en zijn ervan overtuigd dat het UCG in de toekomst nog succesvoller zal worden.’

Voor de geplande verhuizing naar de Healthy Ageing Campus in 2020 hebben de bezuinigingen geen gevolgen, zegt het faculteitsbestuur.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties