De universiteitsraad (u-raad) wil voortaan anoniem kunnen stemmen, zodat er bij gevoelige dossiers geen conflict kan ontstaan tussen raadsleden en hun leidinggevende in de eigen faculteit of dienst.
Op dit moment stemmen leden van de universiteitsraad openlijk, als fractie of hoofdelijk, zodat helder is wie ergens voor of tegen is. Maar dat kan volgens Manuel Reyes van de Personeelsfractie tot problemen leiden als er een conflict is tussen de mening van een raadslid en diens leidinggevende.
Naamswijziging letteren
Een dergelijke situatie zorgde ervoor dat een discussie over de naamsverandering van de Faculteit der Letteren in april achter gesloten deuren werd behandeld. ‘Dat was een schande’, stelt Reyes. ‘Dat had een open discussie moeten zijn.’ Een mogelijkheid om anoniem te stemmen, zou volgens hem herhaling kunnen voorkomen.
Het was tot nu toe onduidelijk waarom de naamswijziging van de letterenfaculteit vertrouwelijk werd besproken. De u-raad leek een formaliteit. Toch had die nog kritische vragen voor het letterenbestuur. De vragen werden openbaar gesteld, maar de bespreking was vervolgens achter gesloten deuren.
Uiteindelijk trok het college van bestuur het voorstel voor de naamswijziging in. Wat de reden daar precies van is, is door de vertrouwelijkheid onbekend.
Bijzondere gevallen
Volgens Aart Korten, hoofd Algemene Bestuurlijke & Juridische Zaken, zijn er geen fundamentele bezwaren om de mogelijkheid tot geheim stemmen toe te voegen aan het Reglement van Orde van de raad. ‘Al doet dit een beetje afbreuk aan het idee achter stemmen. Maar ik zal kijken wat er gewijzigd moet worden.’
U-raadvoorzitter Bob Bergsma benadrukt dat de nieuwe mogelijkheid niet te gemakkelijk moet worden gebruikt. ‘Alleen in bijzondere gevallen en met grondige onderbouwing.’