U-raad Leiden heeft geen vertrouwen in collegevoorzitter en een jaar na de aanslag in Rotterdam

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: de universiteitsraad van Leiden zag de herbenoeming van de eigen collegevoorzitter niet zitten en universiteitskrant Cursor kan zich nu echt onafhankelijk noemen.

U-raad Leiden tegen herbenoeming collegevoorzitter

De universiteitsraad (u-raad) van de Universiteit Leiden zag de recente herbenoeming van collegevoorzitter Annetje Ottow niet zitten. De raad kreeg ‘verontrustende signalen’ over haar omgang met medewerkers. De herbenoeming kwam er toch; de raad van toezicht (rvt) zette die ondanks het negatieve advies door.

Dat schrijft universiteitskrant Mare, die vertrouwelijke documenten over de kwestie in handen heeft. Mare citeert uit een brief van juli aan de raad van toezicht waarin staat dat de u-raad in ‘meerderheid negatief over de herbenoeming’ is en ‘meerdere vraagtekens bij haar functioneren’ zet.

De manier van werken van Ottow, die wordt beschreven als weinig communicatief, stug en verdedigend, wekt ‘veel weerstand op’. ‘Als het lastig wordt, heeft ze, ook in de ervaring van de raad, de neiging zich af te sluiten waardoor een redelijk gesprek op basis van argumenten lastig is’.

De universiteitsraad had dit al eerder aangekaart bij die rvt en vraagt zich af wat die daarmee heeft gedaan, want het heeft ‘niet tot zichtbare verbeteringen geleid’. De rvt staat nog steeds achter de herbenoeming, reageert de secretaris in Mare. Hij is ‘onaangenaam verrast’ dat iemand de vertrouwelijke brief heeft gelekt. Collegevoorzitter Ottow wil niet reageren.

Nieuw redactiestatuut voor Cursor (Eindhoven)

Cursor, de universiteitskrant van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), kan zich vanaf nu onafhankelijk noemen. De universiteitsraad heeft deze week ingestemd met een nieuw redactiestatuut dat die onafhankelijke positie garandeert.

Een jaar geleden ging de website van Cursor op zwart, nadat de redactie een beperking van de persvrijheid ervoer en de hoofdredacteur door het universiteitsbestuur uit zijn functie werd gezet. Een onderzoekscommissie concludeerde deze zomer dat het bestuur de interne regels heeft geschonden ten aanzien van de persvrijheid van Cursor.

Het college van bestuur erkent nu zwart-op-wit dat de redactie onafhankelijk is en ‘geen public relations-vehikel’. Een belangrijke wijziging ten opzichte van het oude statuut is dat gevoelige artikelen niet meer voor publicatie worden voorgelegd aan de redactieraad.

De raad – die inmiddels een heel andere samenstelling heeft – speelde een belangrijke rol in het conflict van vorig jaar. Hij hield een kritisch verhaal over de nieuwe rector van TU/e tegen omdat dat ‘niet in het belang van de academische gemeenschap’ zou zijn.

28 september 2023, de aanslag

De ontmoetingsruimte in het Erasmus MC. Foto: Erasmus Magazine/Daan Stam

De Rotterdame universiteitskrant Erasmus Magazine maakte een indringende reportage over een jaar na de aanslag van 28 september 2023. Op die dag doodde geneeskundestudent Fouad L. eerst zijn buurvrouw en haar dochtertje, en daarna een docent in het Erasmus MC. Ook stichtte hij brand in het Onderwijscentrum. L. werd snel daarna gepakt; hij wordt vervolgd voor moord en brandstichting.

Erasmus Magazine sprak studenten en medewerkers die in het Onderwijscentrum waren tijdens de dodelijke schietpartij, zoals de toen eerstejaarsstudent Suze. Iedereen kreeg berichtjes binnen over dat er iets loos was, maar de meesten studeerden gewoon door, vertelt ze.

‘De paniek begon echt toen een meisje binnenkwam en zei: “De schutter is hier.” Een paar jongens renden met stoelen tegen het raam aan, dat niet brak. Ze hebben het kiepraam uiteindelijk opengebroken door eraan te hangen. Het was anderhalve meter naar beneden springen. We vingen elkaar op.’

Ook anderen vertellen over hun ervaringen. ‘We doken allemaal weg. Ik zat in de archiefkast, anderen in het keukentje, ruimtes zonder ramen. Ik heb geen knal gehoord, maar al snel klopte iemand op de deur met: “Brand, rennen!”‘

De aanslag houdt veel mensen van het Erasmus MC een jaar na dato nog steeds bezig, zegt vicedecaan Maarten Frens. ‘Als ik merk hoezeer we hier na 28 september op onze hoede zijn, dan denk ik: daaraan zie je hoe diep het trauma zit in de hele organisatie.’

Het Erasmus MC werkt ook aan een eigen reflectie over de gebeurtenissen. Zo wordt gekeken naar bestaande procedures hoe verontrustend gedrag vroegtijdig kan worden gesignaleerd en naar wetgeving over het wegsturen van studenten die niet geschikt zijn als arts.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties