U-raad en cvb botsen over vergoeding: studenten voelen zich ondergewaardeerd

Studenten in de medezeggenschap krijgen volgend jaar een hogere vergoeding voor hun werk. Daar zijn landelijke afspraken over gemaakt. Maar toch was aan de RUG een fel debat nodig om het erdoor te krijgen.

Een dilemmastuk. Zo noemde collegevoorzitter Jouke de Vries de vergoeding voor studenten in de Groningse medezeggenschap. Want ja, de RUG-vergoeding is lager dan landelijk afgesproken en ook lager dan wat andere universiteiten betalen. Maar die afspraken zijn met de vorige onderwijsminister gemaakt, enkele maanden voordat bekend werd dat het nieuwe kabinet honderden miljoenen op universiteiten wil bezuinigen.

Het college van bestuur (cvb) werkte enkele scenario’s uit. Als de vergoeding niet verandert, dan kost het de universiteit niets extra. Zou die aangepast worden aan het minimum dat koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) hanteert, dan is er 130.000 euro extra per jaar nodig. En als die aangepast worden aan het maximum van UNL, dan loopt dat op tot bijna een half miljoen per jaar extra.

Kwaad bloed

Vanwege de aankomende bezuinigingen wilde de RUG de vergoeding houden zoals die nu is. Dat is ook omdat, zo beargumenteerde de collegevoorzitter, het geld voor medezeggenschap uit het Profileringsfonds komt, hetzelfde fonds waar de universiteit ook de vergoedingen voor bestuursleden in verenigingen uit betaalt. ‘Wij hebben in Groningen een rijk verenigingsleven en vergoeden in totaal veel meer dan wat landelijk gebeurt.’

Dat zette kwaad bloed bij de studentenfracties in de universiteitsraad, omdat De Vries hen feitelijk voor de keus stelde ‘of zij geld, of jullie geld’. De studenten stellen op hun beurt dat hun werk in de medezeggenschap ondergewaardeerd wordt, terwijl ze er veel tijd in steken.

UNL-afspraken

Universiteiten van Nederland sprak met oud-minister van onderwijs Robbert Dijkgraaf af dat studenten in de universiteitsraad (u-raad) een maandelijkse vergoeding tussen de 500 en 1200 euro krijgen en studenten in een faculteitsraad (f-raad) tussen de 250 en 525 euro. In beide gevallen zouden studenten dat twaalf maanden uitgekeerd krijgen.

In Groningen krijgen studenten in de u-raad en in een f-raad nu 737,39 euro per maand. In het eerste geval krijgen ze dat zes maanden uitgekeerd en in het tweede geval twee maanden. Daardoor liggen de totaalbedragen – respectievelijk 4425,54 en 1475,78 euro per jaar – behoorlijk lager dan de minimum UNL-norm (6000 en 3000 euro per jaar).

Voorlopige verhoging

De discussie tussen het cvb en de studentengeleding duurde enkele uren, waarbij lange tijd van beide kanten geen concreet voorstel kwam. Collegevoorzitter De Vries bleef erbij dat hij geen half miljoen wilde bijleggen, terwijl de studenten herhaalden dat de RUG zich niet aan landelijke afspraken hield.

Uiteindelijk kwamen ze tot een akkoord. Voor volgend jaar wordt de vergoeding verhoogd tot de minimumgrens van UNL. Maar dit geldt niet als vanzelfsprekend voor het jaar erna. Het cvb en de studentengeleding praten in februari verder over hoe de vergoeding in de toekomst geregeld wordt. 

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties