In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: een op de drie studenten van de School of Business and Economics in Maastricht studeert cum laude af en Twentse studentenhuizen zijn volgens de GGD ‘een schurftbom’.
Vaak cum laude bij School of Business and Economics
De faculteitsraad van de School of Business and Economics (SBE) van de Universiteit Maastricht verbaast zich over het grote aantal studenten dat cum laude afstudeert: 42 procent bij de eerste lichting van de bachelor business analytics, 37 procent bij de eerste lichting van de bachelor business engineering en 21 procent bij international business.
Dat meldt universiteitskrant Observant. Cum laude – als een student gemiddeld een acht haalt voor alle vakken – moet een uitzondering zijn. Als meer dan een derde van de studenten dat voor elkaar krijgt, is dat wel erg veel, stelt de raad. En die vraagt zich vervolgens af: Worden er te hoge cijfers gegeven? Is de studie te gemakkelijk?
Ook de opleiding noemt de percentages in het jaarverslag ‘relatief hoog, zeker in nationaal opzicht’. Maar volgens de examencommissie is de kwaliteit niet in het geding. ‘Dat het percentage cum laudes stijgt, wil niet per se zeggen dat een studie gemakkelijker is geworden’, zegt de voorzitter van de commissie in Observant.
Ook ontkent de commissie dat er structureel te hoge cijfers worden gegeven. ‘Er worden periodiek steekproeven gedaan met masterscripties, die opnieuw beoordeeld worden door mensen die er niet bij betrokken zijn geweest.’ Die beoordelingen bleken nagenoeg hetzelfde als de eerste, stelt de commissie.
Cvb in Delft stapt vervroegd op
Het college van bestuur (cvb) van de Technische Universiteit Delft gaat vervroegd weg. Volgens een woordvoerder is dat niet het gevolg van de onrust op de universiteit over het functioneren van het cvb, maar ‘een strategische zet’. Dat schijft universiteitskrant Delta.
Vice-rector Rob Mudde stopte afgelopen najaar al om gezondheidsredenen. Nu is duidelijk dat ook cvb-voorzitter en rector Tim van der Hagen en bestuurslid Marien van der Meer weggaan.
De TU Delft kwam het laatste anderhalve jaar meer dan eens negatief in het nieuws, vooral vanwege een rapport van de Inspectie van het Onderwijs over ‘wanbeheer’ van het college van bestuur ten aanzien van sociale veiligheid.
In juni vorig jaar liet de inspectie nogmaals weten dat ze er weinig vertrouwen in heeft dat het cvb het geschonden vertrouwen op de TU kan herstellen. Ook werden Delta en haar hoofdredacteur meer dan eens onder zware druk gezet om kritische verhalen niet te publiceren.
Studenten en medewerkers richtten de actiegroep Students and Staff for Safety op, die eist dat het bestuur opstapt. Ook vakbonden vroegen om het vertrek van de bestuurders.
Toch is het niet zo dat het cvb vertrekt vanwege de sociale onveiligheid, zegt de woordvoerder in Delta. ‘Die besluiten zijn niet genomen onder ‘druk van’, wel met aandacht voor de grote dossiers.’
‘Schurftbom’ op Universiteit Twente
Enschedese studentenhuizen zijn al jaren broeinesten van schurft. ‘Noem het maar gerust een schurftbom‘, zegt Nathalie Christenhusz, sociaal verpleegkundige van GGD Twente, tegen de Twentse universiteitskrant U-Today.
De infectie blijft ongrijpbaar, constateert de GGD. ‘Vorig jaar probeerden we met flyers met ludieke teksten onder de studenten meer aandacht te genereren, maar er lijkt nog weinig veranderd’.
Dat komt omdat bij een uitbraak het hele studentenhuis op de hoogte moet zijn en dat iedereen zich vervolgens aan de hygiënemaatregelen houdt. Maar dat gebeurt niet altijd; er is schaamte, kleren en beddengoed moeten grondig gereinigd worden en de zalf tegen de jeuk is duur; zo’n vijftig euro.
Christenhusz noemt ‘intensief lichamelijk contact’ als een van de belangrijkste oorzaken, zo zegt ze in U-Today. ‘In de studentenhuizen zitten studenten letterlijk dicht op elkaar, zeker in de wintermaanden’. Ook seksueel contact leidt makkelijk tot besmetting. En soms staan studenten er niet bij stil. ‘Vooral dames lenen elkaars kleren nog wel eens voor een avond uit.’