Turkse studenten aan de RUG zijn meerdere fondsenwervingscampagnes begonnen om de mensen in hun thuisland te helpen die getroffen zijn door de aardbeving van vorige week.
‘Ik kon twee dagen niet slapen omdat ik de hele tijd moest denken aan wat er is gebeurd, en omdat ik iets wilde doen’, zegt psychologiestudent Zeynep Taylor (21). Samen met andere Turkse studenten heeft ze een GoFundMe-campagne opgezet. Het doel is om 8000 euro op te halen.
Het geld wordt overgemaakt naar de non-gouvernementele organisatie AHBAP, die de studenten vertrouwen om zaken als water, voedsel en hygiëneproducten uit te delen aan de mensen die dat het hardste nodig hebben.
Kleine donaties
‘Je moet beseffen dat een euro 21 Turkse lira waard is en dat we daarmee twintig broden, honderd liter water of een warme maaltijd kunnen betalen’, zegt Zeynep. ‘Zelfs al heb je weinig geld: kleine donaties zijn ook heel belangrijk.’
Zeynep is bang dat er niet snel genoeg hulp uit het buitenland komt. ‘Ik heb het gevoel dat mensen natuurrampen niet zo serieus nemen als oorlogen. En mensen zijn zo gewend om te horen over conflicten in het Midden-Oosten dat ze niet zo snel in actie komen. Maar uiteindelijk gaat het erom dat mensen nu anderen mensen nodig hebben.’
Familie
Dat mensen elkaar hard nodig hebben, beseft ook student Mehmet Tatlicioglu. Hij komt oorspronkelijk uit het zwaar getroffen gebied Hatay en kent naast zijn eigen familie tal van andere families die in het gebied wonen. Om zo snel mogelijk hulp te bieden, zette ook hij samen met zijn broertje en zusje – die ook aan de RUG studeren – een campagne op.
‘Wij als familie afkomstig uit Hatay hebben een bijzondere en directe band met de stad en de vele getroffen gezinnen’, schrijft Mehmet.
‘Daarom starten we deze inzamelingsactie zodat we zoveel mogelijk getroffen gezinnen een handje vooruit kunnen helpen. Juist omdat wij zo dichtbij hen staan en dagelijks contact hebben met onze familie, vrienden en kennissen, zal onze hulp erg bijdragen.’ De familie hoopt 25.000 euro op te halen.
Solidariteitsbijeenkomst
Enkele medewerkers van de RUG houden woensdagmiddag om 16.00 uur in het Harmoniegebouw (kamer 1312.0013) een informele bijeenkomst ‘om elkaar de kans te geven zorgen te uiten en te delen’. Iedereen is welkom, in het bijzonder studenten wier familie of vrienden door de aardbevingen zijn getroffen, aldus de organisatoren.
Onvoldoende steun
Hoewel Turkse studenten zich na de aardbevingen haasten om op verschillende manieren hulp te bieden, stelt het velen teleur dat de RUG niet tot nauwelijks reageerde. Zo waren meerdere PhD’ers niet te spreken over de communicatie van de RUG na de aardbeving.
‘Ik vind persoonlijk dat de RUG veel te laat is en veel te weinig doet, behalve een tweet van de voorzitter van het college van bestuur na mijn e-mail naar het communicatieteam en gisteren eindelijk een pagina’, mailde een van hen naar UKrant.
Onbeschoft
Een ander was niet alleen verbaasd over het gebrek aan actie vanuit de universiteit, maar ook over de manier waarop die met de situatie lijkt om te gaan. Ze vroeg in een mail om aandacht vanuit de universiteit voor de ramp. Het antwoord dat ze kreeg, ervaart ze als ‘ontzettend onbeschoft en afschuwelijk’.
Ze kreeg onder meer te horen dat een grote organisatie zich niet op alle nationaliteiten kan richten. Onbegrijpelijk, vindt ze, terwijl diezelfde organisatie wel extra geld krijgt van studenten die uit non-EU-landen komen. ‘Een simpele mail sturen om te laten zien dat je je ervan bewust bent, was niet zo moeilijk’, schrijft ze.
Medeleven
Collegevoorzitter Jouke de Vries verstuurde vorige week dinsdag een tweet waarin hij zijn medeleven betuigt aan studenten en medewerkers die geraakt zijn door de gevolgen van de aardbevingen.
Daarnaast zette de RUG woensdag een pagina online waarin de uni haar medeleven betuigt met een link naar de nationale inzamelingsactie Giro 555.