TU Delft dwong universiteitskrant Delta kritisch verhaal offline te halen (en hier lees je het alsnog)

Journalistiek platform Delta van de Technische Universiteit Delft heeft maandagavond onder druk van onder meer de juridische afdeling van de TU een kritisch verhaal over de uni offline moeten halen.

Dat was eerder op de dag gepubliceerd met de kop ‘Hoe zwijgplicht leidde tot angst onder medewerkers I&IC en vertrouwensbreuk met de rector’.

De TU sommeerde Delta het artikel te verwijderen omdat er ‘in arbeidsrechtelijke zin niet mag worden geciteerd uit vertrouwelijke documenten’. Doet Delta dat niet, dan stelt de uni Delta en hoofdredacteur Saskia Bonger persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schade die de uni oploopt.

Ook de advocaat van de directeur van I&IC (Innovation & Impact Centre) dreigt met een gang naar de rechter wegens laster.

Welgemeende excuses

Dinsdagmiddag trok de TU Delft het dreigement weer in. De sommatie had niet mogen gebeuren, liet collegevoorzitter en rector Tim van der Hagen toen weten. Hij bood namens het universiteitsbestuur ‘welgemeende excuses’ aan, ‘in het bijzonder aan de collega’s van Delta’.

De TU Delft ligt al langer onder vuur, vooral na een vernietigend rapport van de Inspectie van het Onderwijs over sociale veiligheid op de uni. Die is zo slecht dat de inspectie enkele weken geleden sprak van ‘wanbeheer’.

In plaats van dat de universiteit de hand in eigen boezem stak, ging die volop in de aanval en dreigde de inspectie voor de rechter te slepen. Na veel kritiek van buiten en binnen de TU zag het college van bestuur (cvb) daar vanaf.

Onderbouwd

Hoofdredacteur Saskia Bonger zegt dat de redactie voor het gewraakte verhaal meerdere bronnen heeft gesproken: ‘Elke bewering is onderbouwd. We staan achter elk woord in het artikel.’

Ook de redactieraad van Delta, een adviesorgaan van de krant, zegt dat. Des te pijnlijker is daarom de reactie van het bestuur, aldus Bonger: ‘De TU kiest voor deze aanpak, een bevestiging van de situatie waarin de TU zich volgens de onderwijsinspectie bevindt.’

‘Extra pijnlijk’

Cvb-voorzitter Van der Hagen zegt nu dat de TU Delft ‘midden in het proces van het opstellen van het verbeterplan sociale veiligheid’ zit en daarom is de kwestie met Delta volgens hem ‘extra pijnlijk’. ‘Het cvb beseft dat de gebeurtenissen dit proces niet helpen. Daarom maken we nu deze excuses.’

Het is nog niet duidelijk of Delta na het excuus van de TU het gewraakte verhaal alsnog zal publiceren. UKrant en een aantal andere universiteits- en hogeschoolkranten, die samen met Delta deel uitmaken van koepelorganisatie De Kring, hebben daarom besloten dat wel te doen op de eigen sites.

Lees het gewraakte verhaal van Delta hier (via Wayback Machine).

Onafhankelijkheid

De Kring, waarbij 22 universiteits- en hogeschoolbladen zijn aangesloten, heeft woensdag een brief gestuurd aan de TU Delft. Daarin vraagt het bestuur dat de TU de journalistieke onafhankelijkheid van Delta garandeert en dat het weggehaalde artikel opnieuw wordt geplaatst.

‘De juridische druk en intimidatie die de universiteit op de redactie van Delta heeft uitgeoefend, vinden wij alle perken te buiten gaan’, schrijft het het bestuur in de brief.

‘De universiteit zou haar onafhankelijke pers moeten omarmen en beschermen. Juist in tijden waarin de democratie en onafhankelijke journalistiek al onder druk staan, zouden universiteiten hierin een lichtend voorbeeld moeten zijn.’

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties