Training voor student tegen seksueel geweld

Bestuursleden en barcommissarissen van Groningse studentenverenigingen krijgen sinds woensdag training in het herkennen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag tussen studenten.

De eerste training was toevallig op de dag dat Amnesty International een rapport uitbracht waaruit blijkt dat ruim een op de tien vrouwelijke studenten in haar studietijd slachtoffer is geweest van verkrachting. Het overkomt ook 1 procent van de mannelijke studenten.

‘In het najaar kwamen wij in contact met de GGD en de Nachtraad die een rapport hadden geschreven over grensoverschrijdend gedrag tijdens het uitgaan’, zegt Maureen van Blerk, extern van Dizkartes. ‘Naar aanleiding daarvan zijn we met ze om tafel gegaan om te bespreken hoe we dit onderwerp konden oppakken binnen de vereniging.’

Ingrijpen

Uit die gesprekken is het initiatief voor de trainingen ontstaan. ‘Als bestuursleden en barcommissarissen  grensoverschrijdend gedrag zien, kunnen we ook eerder ingrijpen’, zegt Van Blerk.

De trainingen, die worden gegeven door het Centrum Seksueel Geweld, Sense Noord-Nederland en de Nachtraad, zijn inmiddels ook door andere studentenverenigingen omarmd. ‘Toen we hiermee aan de slag gingen, is het binnen Contractus besproken, waar alle verenigingen bij aangesloten zijn. Daardoor kan elke vereniging meedoen’, zegt Van Blerk.

Aandacht belangrijk

Dat aandacht voor grensoverschrijdend gedrag onder studenten belangrijk is, bleek woensdag opnieuw na de cijfers die Amnesty International naar buiten bracht. Hoewel 14 procent van de slachtoffers zegt dat de gebeurtenis invloed heeft of heeft gehad op de studieresultaten of hun mentale gezondheid, meldde slechts 3 procent het bij de vertrouwenspersoon van de eigen onderwijsinstelling.

Het Centrum Seksueel Geweld biedt ook professionele hulp voor mensen die een ongewenste seksuele ervaring hebben meegemaakt.

Cultuuromslag nodig

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) laten de cijfers zien dat er een cultuuromslag nodig is binnen de onderwijsinstellingen en in het studentenleven. ‘Binnen het studentenleven kan soms nog lichtzinnig gedaan worden over seksueel grensoverschrijdend gedrag’, zegt LSVb-voorzitter Lyle Muns.

‘We moeten er daarom voor zorgen dat er meer ruimte komt om het gesprek hierover te voeren en dat er consequenties zijn als iemand de grens over gaat.’ Wat betreft de LSVb spelen de onderwijsinstanties daar ook een grote rol in. Zo zouden zij meldprocedures zichtbaar op de websites moeten plaatsen en zouden ze ook duidelijk moeten maken hoe meldingen afgehandeld worden.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties