The Land of Milk and Honey

Zoals ik het drie jaar geleden wel ludiek vond om naast mijn studie psychologie ook de kunstacademie te doen, vond ik het afgelopen zomer wel ludiek om me op te geven voor een uitwisselingsprogramma. Drie maand terug hoorde ik voor het eerst dat ik mijn Groningse haard zou verlaten om een half jaar de Schone Kunsten te gaan studeren aan het Hunter College, in New York City.

In de Naam der Ludiekheid was mijn plan uiteraard om daar niet via de reguliere weg te komen. Net als de negentiende-eeuwse immigranten zou ik Amerika per schip aan doen, zodat na dagen van blauwe golven zo ver het oog reikte, de toorts van The Lady of Liberty langzaam aan de horizon zou opdoemen.

Nu gaan er natuurlijk iedere week cruiseschepen die kant op, maar die optie viel meteen af: te decadent. Vrienden tipten mij dat er weleens jonge backpackers meereisden op vrachtschepen. U hoort het goed: vrachtschepen. Rauwer kun je het niet krijgen.

Google raadde mij Cargo Ship Cruises aan, maar voor de prijs die zij vroegen voor een simpele hut kun je drie keer first class op een neer vliegen. Dus besloot ik de persoonlijke aanpak te gebruiken. Dit soort dingen vereist een zekere zorgvuldigheid, dus had ik een lijst gemaakt van alle rederijen gevestigd in Nederland. Dit leverde een volle woensdagmiddag hoogst vermakelijke telefoongesprekken op met scheepvaartlui uit heel Nederland én Duitsland, maar vooralsnog geen plek voor een arme student op een schip naar Amerika.

Mocht je nog een keer per vrachtschip een reis willen maken – rederij Seatrade, gevestigd in Groningen, neemt graag voor een spotprijs een student mee, maar zij verschepen hun bananen en vis alleen naar Australië en Zuid-Amerika (en dat leek mij een omweg). Ook de Duitse rederij NSB (Niederelbe Schiffahrtsgesellschaft, ik verzin dit niet) verscheept passagiers, maar voor een hoge prijs.

De keus was uiteindelijk om me te verstoppen in een vrachtcontainer of toch gewoon het vliegtuig te nemen en ik moet zeggen, met pijn in mijn zeemanshart, dat ik dan toch het luchtruim prefereer.

– 3 april 2013 –

03-04-2013