De bachelor minorities and multilingualism aan de letterenfaculteit wordt vanaf 2025/2026 ‘gefaseerd afgebouwd’ vanwege te lage studentenaantallen. Docenten worden niet ontslagen.
‘De opleiding is van zeer hoge kwaliteit maar erg klein’, zegt Joost Keizer van het faculteitsbestuur. De opleiding heeft de afgelopen vijf jaar een gemiddelde instroom van tien studenten per jaar gehad en is daarmee financieel noodlijdend, verduidelijkt hij. Reden voor het bestuur om met de opleiding te stoppen.
Geen ontslagen
De bachelor wordt nu ‘gefaseerd afgebouwd’, wat zoveel betekent als dat er volgend academisch jaar in principe nog één cohort start en de vakken daarna per jaar niet meer worden gegeven. De huidige studenten hoeven zich geen zorgen te maken, zij kunnen hun studie gewoon afmaken.
Volgens woordvoerder Marijn van Bronkhorst van letteren vallen er geen ontslagen. ‘Het clusterbestuur en de medewerkers zijn in overleg en er wordt aan een plan gewerkt om iedereen opnieuw onder te brengen’, zegt ze.
Dat zou bijvoorbeeld een verplaatsing van een volledig vak naar een andere opleiding kunnen betekenen, of de verplaatsing van een medewerker naar een ander vak. ‘Beide opties zouden kunnen, maar wat het wordt is echt nog niet zeker.’
Bachelor Fries
Wat ook niet zeker is, is waar de bachelor Fries komt. Na het rapport van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) over de Frisistiek lijkt de RUG de aangewezen plek voor deze bachelor.
Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft vorige maand bovendien 340.000 euro per jaar toegezegd om de bachelor buiten de reguliere geldstromen om te financieren.
Zelfstandig?
‘Maar het is nog helemaal niet zeker of het wel een zelfstandige bachelor wordt’, zegt Van Bronkhorst. Hoewel letterendecaan Thony Visser het belang van de bachelor erkent en in gesprek is met het ministerie, moeten er nog een hoop vragen worden beantwoord.
‘Is het bijvoorbeeld voldoende geld voor een zelfstandige bachelor? En hoeveel studenten zal dat aantrekken?’ zegt Van Bronkhorst. De RUG wil een bachelor absoluut een prominente plek geven. Maar waar dat zal zijn en in welke vorm, daar wordt nog uitgebreid over gesproken, onder meer met het Ministerie van Onderwijs.