Super Bowl super gezellig

Voor de vijftigste keer in de geschiedenis vond zondagnacht de Super Bowl plaats. Meer dan honderd miljoen Amerikanen volgden de strijd tussen de twee beste American Football-teams van het afgelopen seizoen. In de Drie Gezusters vierden de studenten en oud-studenten van Groningen Giants het feestje mee.

Cheerleaders hupsen door de zalen. Aan de muren hangen Amerikaanse vlaggen, op tafels staan rode plastic bekers. Verspreid door het pand zitten zo’n 1500 bezoekers, naar schatting van de organisatie, vol spanning af te wachten op wat komen gaat.

‘Cheerleaders staan hen bibberend aan te moedigen’
Voor een groot deel van de aanwezigen is het spelletje nieuw. Gelukkig werden in het Facebook-event van tevoren enkele filmpjes gedeeld om de kennis wat bij te spijkeren. En mochten die niet zijn bekeken, dan is er altijd wel iemand in de buurt die raad weet.

Vreugdedansje

Giants-voorzitter Johan Oosterhuis schrijdt rond in zijn oranje Peyton Manning-shirt. Manning moet deze avond het spel gaan maken voor de Denver Bronco’s. Maar tegenstander Carolina Panthers heeft de jonge Cam Newton in de gelederen. Beiden spelen op de belangrijke positie van quarterback, ze zijn de spelverdelers.

Het duo werd de afgelopen weken vaak tegenover elkaar gezet. Zo publiceerde de Volkskrant zelfs, met het oog op de Amerikaanse voorverkiezingen, een politieke analyse van beide sleutelspelers. Daarin werd ook de ‘Dab’ aangehaald, het klassieke vreugdedansje van Newton. Zie hier de poging van Hillary Clinton. De Super Bowl zou voor de oude Manning, die al eerder de prijs pakte, wel eens de laatste game uit zijn carrière kunnen betekenen, waar Newton nog een flink aantal jaren mee kan.

‘Ik ben al jaren Bronco’s-fan’, zegt Oosterhuis. ‘Maar ik gun het de Panthers ook.’ De voorzitter is trots op het door zijn club georganiseerde feest: ‘Dit is echt het grootste van Nederland. In Amsterdam heb je er wel een paar, maar die trekken niet zoveel bezoek. Dan zeggen ze wel: ‘Jij hebt geen concurrentie’, maar dat is toch juist goed?’

Footballen op de Grote Markt

Ik spreek de kleine bestuurder bij half-time. Terwijl de Bronco’s de leiding hebben gepakt en de miljoenen kijkers vermaakt worden door Coldplay, kiezen de Groningse bikkels voor een potje football op de Grote Markt. En dat om twee uur ’s nachts. ‘Maar dan moet er eerst nog een bal komen. Twee hadden beloofd er eentje mee te nemen, maar dat hebben ze beiden niet gedaan.’

20160208 - super bowl

Gelukkig is dat euvel nog voor de hervatting van de wedstrijd verholpen. Een groot aantal spelers zet de beuk erin, waarna over en weer meters worden gepakt. Cheerleaders staan hen bibberend aan te moedigen. Een voorbijganger gooit zijn fiets weg en sluit aan. Hij krijgt een high five.

Twee ton per seconde

Haast is geboden, wanneer ze op de Grote Markt ontdekken dat in Californië de strijd alweer verdergaat. Want het is spannend. Een 10-7 voorsprong kan zo worden weggevaagd door de Panthers. Ik begin te begrijpen waarom zoveel Amerikanen vandaag aan de buis gekluisterd zijn. En daarmee ook waarom bedrijven voor idiote bedragen van bijna twee ton per seconde dolgraag adverteren tijdens de vele spelonderbrekingen. Niet voor niets neemt de hele happening zo’n vier uur in beslag. Helaas krijgen wij in Nederland niet die reclames te zien (eentje met Queen-coverende schapen scheen het populairst te zijn), maar een saai stadionshot.

De Bronco’s lopen uit naar 16-7. De wedstrijd gaat daarmee als een nachtkaars uit. Hetzelfde geldt voor de lichtjes in de ogen van de bezoekers, die steeds ongegeneerder beginnen te gapen. Toch kan een groot deel de slaap nog uitstellen tot de eindstand is beslist. 24-10 voor de Bronco’s en een geslaagd feest. De Giants-voorzitter kan tevreden zijn.

08-02-2016