Het management van Sugar Homes negeert aanmaningen van zo’n negentig voormalige huurders die hun borg terug willen.
Zo’n aanmaning is de eerste stap in een juridisch proces om achterstallige betalingen terug te vragen. Om er zeker van te kunnen zijn dat de brief ontvangen is, wordt hij per aangetekende brief of mail verstuurd.
Maar vastgoedmanager Groningse Panden, dat Sugar Homes beheert, heeft niet een van die aangetekende e-mails geopend, zegt Robin van den Berg-Markus van de Bond Precaire Woonvormen. ‘Er is helemaal geen reactie gekomen.’
Energiekosten
De voormalige huurders zijn boos dat Sugar Homes hun 750 euro borg niet terug wil geven nadat ze aan het eind van het studiejaar uit hun kamers trokken. Ze kregen toen te horen dat het geld gebruikt zou worden om de gestegen energiekosten mee te dekken.
Van de 250 huurders dreigen zo’n negentig met juridische actie afgelopen december als ze hun borg niet voor de kerst terug zouden hebben. Toen dat niet gebeurde, stuurden ze aanmaningen.
Marcel van der Lyke, directeur vastgoedmanagement bij Groningse Panden, verwijst voor vragen door naar eigenaar STHO. Hij zegt dat zijn bedrijf niet verantwoordelijk is voor de kwestie met de borg.
Afrekening
STHO reageerde niet op vragen van UKrant, maar woordvoerder Niels van Dalen liet eind vorige week aan onderzoeksprogramma Pointer weten dat ze op dit moment de werkelijke energiekosten aan het berekenen zijn en dat studenten binnenkort de afrekening kunnen verwachten.
In sommige gevallen zal dit bedrag zelfs nog hoger zijn dan de borg, vertelt hij. Het inhouden van de borg noemt hij ‘de meest gemakkelijke oplossing’. ‘Daarnaast zijn veel studenten vertrokken. Het kan daardoor lastig zijn het geld te verrekenen.’
Ondertussen zijn de advocaten van de huurders bezig met een tweede en laatste aanmaning, de laatste stap voor een gerechtelijke procedure.