Studentenorganisaties willen snel besluit over bsa: ‘De druk is ongekend hoog’

De Tweede Kamer heeft het bindend studieadvies (bsa) controversieel verklaard. Dat betekent dat de discussie naar een volgende regering wordt getild. Een slechte ontwikkeling, vinden het Interstedelijk Studenten Overleg en de Landelijke Studentenvakbond.

Eerder dit jaar stelde demissionair minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs voor om het bsa te verlagen naar dertig studiepunten in het eerste jaar, om studenten zo meer ademruimte te geven.

Dit is broodnodig, want het staat er slecht voor met het mentale welzijn van studenten. Zo laat onderzoek van het Trimbos-instituut zien dat meer dan de helft van de studenten prestatiedruk ervaart. Eén van de factoren? Het bsa.

Nee, de versoepeling van het bsa zal niet op magistrale wijze alle bestaande prestatiedruk wegnemen. Dat is ook niet het doel van het wetsvoorstel, maar het is wel een belangrijke stap richting het creëren van een gezond studieklimaat. Het ISO en de LSVb roepen daarom politieke partijen op om de controversieelverklaring te heroverwegen en de plannen alsnog voort te zetten.

Het bindend studieadvies gaat over het minimumaantal studiepunten dat studenten moeten behalen in het eerste studiejaar om de studie te mogen voortzetten. Het oorspronkelijke doel hiervan was om studenten te helpen bij het vinden van een opleiding die bij hen past.

De versoepeling van het bsa is een belangrijke stap richting een gezond studieklimaat

De praktijk wijst echter anders uit: sommige onderwijsinstellingen hanteren zo’n hoog bsa dat je voor slechts één of geen enkel vak een onvoldoende mag halen in je eerste jaar. Fouten maken wordt zo nauwelijks getolereerd, waardoor het bsa wordt gebruikt als selectiemiddel om de best presterende studenten te houden.

Het is niets voor niets dat het Trimbos meldde dat veel studenten overspoeld worden door ‘hoge eisen, verwachtingen en verantwoordelijkheden’. Daarnaast laat onderzoek van de Radboud Universiteit onder eigen studenten zien dat het bsa etnische minderheden, studenten met een ondersteuningsbehoefte en internationale studenten onevenredig hard raakt.

Het bsa geeft studenten die geen voorsprong hebben nauwelijks de kans om een stabiele basis op te bouwen, waardoor zij hun studie mogelijk moeten stopzetten na het eerste jaar. Wat blijkt? Talent gaat onbedoeld verloren.

In plaats daarvan moeten studenten de kans krijgen om de gemiste punten uit het eerste jaar alsnog te kunnen halen in het tweede jaar. Zo kunnen ze wennen aan hun nieuwe studieleven en kunnen zij laten zien dat ze bij een opleiding passen.

Cijfers laten keer op keer laten zien dat de druk op studenten ongekend hoog is

Goede begeleiding en ondersteuning is hierbij essentieel. Het bsa wordt vaak beschouwd als een noodzakelijke stok achter de deur, omdat ‘studenten levensgenieters zijn die eindeloos willen studeren en prioriteit geven aan feesten en bier’.

Het is bijzonder dat dit beeld stand blijft houden, ondanks dat cijfers keer op keer laten zien dat de druk op studenten ongekend hoog is. Zo snel mogelijk studeren is helaas dus al de onbewuste norm. Heb daarom vertrouwen dat studenten zelf tot de conclusie kunnen komen niet op de goede plek te zitten.

Een aantal hogescholen bewijst dit ook: het versoepelen of afschaffen van het bsa leidde tot een beter propedeuserendement, waardoor talent niet meer onbedoeld verloren gaat.

Versoepeling van het bsa is geen toekomstmuziek; het is een wenselijke en broodnodige verandering die niet lang op zich kan wachten.

Lotte Jansen maakt deel uit van het bestuur van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), Julia van der Haring zit in het bestuur van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb)

NASCHRIFT REDACTIE: Twee dagen na het publiceren van deze opiniebijdrage heeft de Tweede Kamer alsnog besloten om het wetsvoorstel (het verlagen van het bindend studieadvies naar dertig studiepunten) te behandelen voor de verkiezingen.

Engels

3 COMMENTS

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties