Bijna de helft van de studenten en een op de drie werknemers aan de RUG ervaart veel tot zeer veel last van de coronacrisis. Die cijfers liggen hoger dan vorig jaar; toen waren het vier op de tien studenten en een kwart van de medewerkers.
Dat blijkt uit een tweede peiling die het onderzoeksbureau Newcom voor UKrant heeft uitgevoerd. De eerste peiling was in juni vorig jaar. Toen bleek dat de coronacrisis er bij medewerkers en studenten aan de RUG behoorlijke inhakte, zowel fysiek als mentaal. De tweede en derde golf hebben dat op een aantal punten versterkt.
Studenten ervaren het gebrek aan interactie in de colleges (57 procent) en weinig tot geen informele contacten met studiegenoten (56 procent) als de grootste minpunten van hun studie in het voorbije coronajaar. Die worden gevolgd door een gebrek aan groepsgevoel (44 procent), minder diepgang van de colleges (29 procent) en de angst om studievertraging op te lopen (eveneens 29 procent).
Thuis studeren geven ze dezelfde onvoldoende als vorig jaar: een 4,8. Ruim vier op de tien studenten geeft aan minder te studeren dan voor de crisis; vorig jaar lag dat met vijf op de tien overigens iets hoger.
Thuiswerken
Twee op de drie RUG-medewerkers werkt nagenoeg volledig vanuit huis en drie op de tien vindt dat helemaal niks. Ruim de helft wil als de pandemie is bezworen een tot twee dagen vanuit huis blijven werken, bijna een op de vijf zelfs zo veel mogelijk. Je eigen tijd kunnen indelen, meer tijd doorbrengen met het gezin en minder reistijd worden het meest genoemd als reden.
Ze vinden wel dat er nog winst gehaald kan worden om het online onderwijs te verbeteren; slechts 10 procent zegt dat de kwaliteit van het online onderwijs het afgelopen jaar beter is geworden.
Online onderwijs
Zes van de tien studenten verlangt ernaar dat het onderwijs weer wordt zoals het voor de coronacrisis was. Toch gaat bijna vier op de tien studenten er vanuit dat online colleges een blijvertje zijn. Ruim een op de vijf verwacht dat in de zomer van volgend jaar alles weer bij het oude is.
Een ruime meerderheid van de medewerkers (60 procent) denkt dat de coronacrisis het hoger onderwijs blijvend heeft veranderd en dat een terugkeer naar het ‘oude normaal’ niet meer mogelijk is. Bijna de helft vindt dat thuisonderwijs en online colleges een goede aanvulling zijn op de fysieke colleges, 48 procent van de medewerkers wil dat het hoger onderwijs weer wordt zoals het was voor de crisis.
Dit onderzoek werd behalve op de RUG ook gedaan op de Universiteit Twente, TU Eindhoven, Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Universiteit van Amsterdam en de Fontys Hogeschool (Tilburg). Op basis daarvan is een benchmark vastgesteld. In de grafieken is de RUG blauw en de benchmark groen.
Het gaat hier om een indicatie, niet om een representatieve steekproef.