ScienceGuide weigert abonnees van de RUG na ‘boycot’ collegevoorzitter

ScienceGuide, een landelijk journalistiek platform over hoger onderwijs dat kort geleden bijna ter ziele ging, weigert abonnees van de RUG.

Directeur Gijs Schooten van ScienceGuide zegt op deze manier ‘medewerkers te steunen om in opstand te komen tegen de boycot’ van het medium door collegevoorzitter Jouke de Vries.

Medewerkers van de RUG die een abonnement willen afsluiten, kregen van ScienceGuide te horen dat dit niet mogelijk is. De reden is, zo zegt het platform in mails die UKrant heeft ingezien, dat De Vries een ‘actief en erkend tegenstander van ScienceGuide’ is.

Betaalmuur

De artikelen van ScienceGuide staan sinds september achter een betaalmuur. De oude financieringsmethode – waarbij het platform jaarlijks van partners (veelal uni’s en hogescholen) een bedrag tussen de 20.000 en 25.000 euro ontving – werkte niet meer omdat enkele instellingen hun bijdrage introkken. Daardoor dreigde het einde voor ScienceGuide.

Onderwijsinstellingen kunnen nu voor 4500 euro per jaar een collectief abonnement afsluiten. Wie niet bij een instelling zit met een collectief abonnement, kan een individueel abonnement nemen van 85 euro per jaar. De RUG heeft geen collectief abonnement genomen. Maar ScienceGuide accepteert van RUG-mensen dus geen individueel abonnement.

Afwijzing

Schooten zegt dat er vele honderden trouwe lezers zijn aan de Groningse universiteit en vindt het jammer dat die worden uitgesloten. ‘Wij verwachten dat ze met deze afwijzing in de hand naar het cvb gaan en zeggen: u bepaalt niet wat wij lezen.’ 

RUG-medewerkers zeggen op hun beurt niet te begrijpen waarom zij de dupe zijn van het geruzie tussen de RUG en ScienceGuide. ‘Ik vind het uitermate onprofessioneel om studenten en medewerkers van een instelling te weigeren in de hoop dat ze dan in opstand komen tegen de cvb-voorzitter om een instelling te dwingen alsnog een collectief abonnement af te sluiten’, schrijft een medewerker aan UKrant.

Wraak

Volgens Schooten neemt collegevoorzitter Jouke de Vries wraak vanwege ‘drie kritische stukken’ die ScienceGuide vorig jaar publiceerde. De rechtbank in Amsterdam stelde overigens wel dat één van die verhalen, over University College Roosevelt in Middelburg (onderdeel van de Universiteit Utrecht), onjuist was. ScienceGuide moest alle berichtgeving en verwijzingen offline halen en twee weken lang een rectificatie op de site plaatsen. 

Schooten erkent dat ScienceGuide in dit geval onzorgvuldig was, maar stelt dat er met de andere publicaties niks mis was. Volgens de directeur zou De Vries – die toen interim-voorzitter was van koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) – in een UNL-vergadering hebben gezegd dat niemand een abonnement moest nemen. ‘En dat heeft ons daadwerkelijk twee abonnementen gekost.’

Hypocrisie

Wat Schooten ook tegen de borst stuit, is wat hij de ‘hypocrisie van de bestuurder’ noemt. ‘Enerzijds zegt De Vries dat wij slechte journalistiek leveren, maar aan de andere kant blijft hij onze berichten delen op X.’

Al met al wil ScienceGuide ‘niet op de knieën gaan voor de lange arm van de bestuurder’, zegt Schooten. ‘Als een instelling zich vijandig tegen ons gedraagt en mensen ons in de praktijk actief tegenwerken, dan vinden wij dat niet van deze tijd.’

De directeur wil wel met De Vries om de tafel, in de hoop dat de RUG-baas toegeeft en zal zeggen dat ‘hij de honderden mensen die ScienceGuide willen lezen niet in de weg wil staan’.

Geen verbetering

De RUG zegt in een reactie dat ze ‘de ervaring heeft dat ScienceGuide de journalistieke basisprincipes als hoor- en wederhoor niet altijd toepast. Gesprekken daarover hebben geen verbetering opgeleverd’.

RUG-baas Jouke de Vries stelt verder dat iedere student en medewerker aan de RUG vrij is om artikelen te lezen van welke nieuwsbron dan ook. Dat ze dat nu niet kunnen doen voor artikelen van ScienceGuide, is omdat de medewerkers door het platform zelf worden geweerd. 

De RUG heeft verder geen enkel collectief abonnement op kranten of online platformen, laat ze weten. De universiteit gebruikt Nexis Uni (voorheen LexisNexis), een digitale krantenbank met 10.000 nationale en internationale nieuwsbronnen. Die is voor iedere werknemer en student toegankelijk.

8 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

8 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties