De RUG houdt vooralsnog vast aan de mogelijkheid om cum laude af te studeren. De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam stopt er vanaf volgend studiejaar mee voor de master geneeskunde.
‘Dit is een discussie die ook hier al jaren gevoerd wordt’, zegt studentassessor Hila Helma van de Faculteit Medische Wetenschappen (FMW). ‘Studenten ervaren namelijk prestatiedruk en stress door die cum-lauderegeling.’
Zelf zou ze liever zien dat de regeling wordt afgeschaft ‘maar die afweging moet wel heel zorgvuldig worden genomen’.
Rapportcijfer
Studenten doen in de master voor een groot deel coschappen en voor die stages kregen ze voorheen een rapportcijfer. ‘Maar cijfers bij praktijkbeoordelingen zijn gewoon niet betrouwbaar’, zei VU-onderwijsdirecteur Hester Daelmans onlangs in het vakblad Medisch Contact.
Elke stagebegeleider oordeelt namelijk anders, vertelde ze. Dan kun je wel een acht krijgen ‘maar dat zegt niks’.
Uitmuntend
In Groningen is dat al geregeld, zegt Gerda Croiset, prodecaan onderwijs bij FMW (en voorheen opleidingsdirecteur aan de VU). FMW is namelijk al gestopt met cijfers voor coschappen. Je kunt daar een onvoldoende, goed of uitmuntend halen.
Alleen voor de enkeling, 3 procent per jaar, die entrustable professional activity laat zien, die ‘gewoon heel erg goed’ is, is dat hoogste oordeel weggelegd, zegt Croiset. ‘Diegene doet het echt heel veel beter dan de rest, die heeft overzicht, die kan zelfstandig handelen.’ Dat oordeel moet dan ook uitvoerig in de beoordeling onderbouwd worden.
Geen heilige graal
Toch is de discussie niet voorbij. In het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is inmiddels de meerderheid voor afschaffing van de cum laude, aldus bestuurslid Gijsbert van Elven. Hij is dan ook blij met het nieuws uit Amsterdam.
‘Het is niet de heilige graal. Het is een stapje in de goede richting, maar er moet nog veel meer gebeuren aan de prestatiedruk binnen het hoger onderwijs.’
Croiset sluit niet uit dat de cum-lauderegeling ook in Groningen zal sneuvelen. Maar ze hecht ook waarde aan de mogelijkheid voor studenten om te kunnen laten zien dat ze excelleren. ‘Dat hoort er eigenlijk ook bij.’