RUG verlaagt bsa met 10 punten

RUG verlaagt bsa met 10 punten

Het bindend studieadvies (bsa) op de RUG wordt eenmalig met tien punten verlaagd. Studenten die voldoen aan de nieuwe norm, mogen door zonder punten in te hoeven halen.
21 januari om 10:44 uur.
Laatst gewijzigd op 22 januari 2021
om 13:54 uur.
januari 21 at 10:44 AM.
Last modified on januari 22, 2021
at 13:54 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

21 januari om 10:44 uur.
Laatst gewijzigd op 22 januari 2021
om 13:54 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

januari 21 at 10:44 AM.
Last modified on januari 22, 2021
at 13:54 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio »
News coordinator Full bio »

Volgens rector Cisca Wijmenga kunnen studenten door deze aanpassing een groot vak of zelfs twee vakken minder halen en toch een positief advies krijgen.

‘Studenten zijn hard bezig geweest om te laten zien dat het een lastige periode is waarin alles onder druk staat, ook door het bsa’, zegt de rector. ‘We zien het niet terug in de studiepunten, maar we hebben wel begrip voor het belang van het studentenwelzijn.’

Coronacrisis

Vorige week besloot koepelorganisatie Vereniging van Universiteiten (VSNU) dat het bsa dit jaar vanwege de coronacrisis wordt verlaagd met 10 tot 15 procent, waarbij elke universiteit zelf de precieze invulling mag bepalen. Bij het hbo werd het bsa dit jaar helemaal afgeschaft.

‘Wij stellen voor om op de reguliere 45 punten 10 punten korting te geven’, zegt rector Wijmenga. Ook voltijdstudies die voor een bsa meer punten moeten halen, zoals de university colleges, krijgen 10 punten korting. Studenten in die opleidingen moeten dit jaar daardoor 50 punten halen in plaats van 60. De deeltijdopleidingen worden gekort met 5 punten.

Niet inhalen

Vorig jaar werd het bsa ook tijdelijk verlaagd, maar moesten studenten die niet aan de reguliere norm voldeden de missende punten dit jaar inhalen. Dat hoeft dit jaar niet, zegt de rector.

‘Met 35 punten ben je gewoon door. Dit is eenmalig de norm. Ik wil studenten wel aanmoedigen gewoon te blijven studeren, ook al zit de druk er minder op. Juist nu kan een positief studieresultaat je laten zien dat je toch nog iets positiefs met je tijd kunt doen.’

500 verhalen

Rozemarijn Gierkink van studentenpartij Lijst Calimero is tevreden. ‘We zijn heel erg blij dat er gekozen is voor een verlaging met tien punten’, zegt ze. Lijst Calimero en de Groningse Studentenbond verzamelden begin deze maand vijfhonderd verhalen van eerstejaarsstudenten die in de coronacrisis veel stress ervaren door het bsa.

‘We zijn ook erg blij dat het college heeft geluisterd naar de verhalen die we hebben aangedragen.’

Engels

21 January 2021 | 22-1-2021, 13:54
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties