Universiteiten versoepelen na veel discussie toch het bsa (UPDATE)

Universiteiten versoepelen dit jaar toch het bsa (UPDATE)

De Nederlandse universiteiten versoepelen dit studiejaar toch het bindend studieadvies (bsa). Dat meldt de koepelorganisatie Vereniging van Universiteiten (VSNU) donderdag.
14 januari om 16:28 uur.
Laatst gewijzigd op 19 januari 2021
om 11:11 uur.
januari 14 at 16:28 PM.
Last modified on januari 19, 2021
at 11:11 AM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

14 januari om 16:28 uur.
Laatst gewijzigd op 19 januari 2021
om 11:11 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

januari 14 at 16:28 PM.
Last modified on januari 19, 2021
at 11:11 AM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio »
News coordinator Full bio »

Het aantal studiepunten dat studenten voor een positief bsa moeten halen, wordt met 10 tot 15 procent verlaagd. Universiteiten mogen daar zelf invulling aan geven, ook per opleiding. Het college van bestuur van de RUG neemt daar dinsdag een besluit over, zo laat een woordvoerder van de universiteit weten.

De Universiteit van Amsterdam (UvA) besloot donderdag al om de basisnorm met zes EC te verlagen. Volgens de UvA komt dat erop neer dat studenten ‘grosso modo een groot vak minder af hoeven te ronden om te kunnen doorstromen’. Ook de Universiteit Leiden kwam direct met een eigen invulling. Studenten moeten nu in hun eerste jaar niet 45 maar 40 punten halen.

Zoden aan de dijk

De Groninger Studentenbond (GSb) is blij met de aangekondigde algemene versoepeling. Maar de bond vindt dat die pas zoden aan de dijk zet als in Groningen het bsa van 45 punten naar 35 punten zakt.

‘Wat ons betreft kom je met een verlaging van 15 procent onder de 40 punten uit. Aangezien de RUG vrijwel alleen vijfpuntsvakken gebruikt, moet je daarmee dus doorzakken naar 35 punten’, zegt GSb-voorzitter Marinus Jongman.

De GSb roept al het hele collegejaar op het bsa voor dit jaar, net als voor vorig jaar, af te schaffen. Het zou eerstejaarsstudenten die tijdens de coronapandemie zijn begonnen te veel stress opleveren.

Vorige week presenteerde GSb samen met studentenpartij Lijst Calimero vijfhonderd verhalen van eerstejaars en het bsa, als laatste poging om de universiteit te overtuigen de maatregel af te schaffen.

Gematigd positief

Ook andere studentenorganisaties reageren gematigd positief. Voorzitter Lyle Muns van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zegt dat ze het liefst ziet dat het bsa helemaal wordt afgeschaft. ‘Maar deze verlaging haalt voorlopig in elk geval wat druk van de ketel.’

Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) is ‘blij met deze corona-coulance’. Voorzitter Dahran Çoban: ‘Dit is echt een mooie stap van de universiteiten, waarmee ze laten zien dat dit geen normaal jaar is. Het is goed om te zien dat de universiteitsbesturen gehoor hebben gegeven aan onze oproep eerder deze week.’

In het najaar maakte onderwijsminister Ingrid van Engelshoven bekend het bsa dit studiejaar vanwege de coronapandemie voor het hbo af te schaffen, maar niet voor het wetenschappelijk onderwijs. Volgens de universiteiten is de studievoortgang van hun studenten niet drastisch verslechterd, luidde de overweging. Zij wilden daarom vasthouden aan het bsa.

UPDATE: De reacties van de LSVb en het ISO zijn na eerste publicatie toegevoegd, evenals de invulling die de UvA en Leiden geven aan de versoepeling.

Engels

14 January 2021 | 19-1-2021, 11:11
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties